pixel

Неплъзгаща се дървена тераса пази децата от падане

GriP Safety Coatings

Нова дървена тераса за детската градина Alpina във Ворб: деца и учители я очакват с нетърпение. Но дървото се оказва опасна пързалка при дъжд, влага и студ. Тогава строителният отдел на общинската администрация открива противохлъзгащо покритие, което е подходящо и за дърво на открито.

Община Ворб в швейцарския кантон Берн е известна със своите забележителности – замъкът, музеят на корковите тапи в сводестата изба на гостилницата Löwen и църквата, която е запазена в оригиналния си стил през вековете. В детската градина Alpina за някои от най-малките жители се грижат двама учители.

Предизвикателства, свързани с атмосферните условия

Още през 2019 г. в откритата част на детската градина е изградена нова дървена тераса. Използваните дотогава дървени дъски с жлебове от лиственица бяха остарели и бяха заменени с нови дъски от акация. Този дървесен продукт със съдържание на смола се използва, подобно на дугласката, за тераси и външни площи. Скоро обаче материалът, изложен на различни атмосферни условия, създаде проблеми.

„Когато валеше и особено когато беше мокро и студено, дървото ставаше опасно хлъзгаво, подобно на ледена пързалка“, спомня си една от учителките. „Разбира се, това беше забавно за децата. Но после се случи така, че един възрастен падна и получи сътресение на мозъка – въпреки че знаеше, че е хлъзгаво и се беше опитал да върви внимателно“. Особено през пролетта и есента върху гладката дървена повърхност се натрупвали много замърсявания от полени и листа в комбинация с влага. При тези метеорологични условия ситуацията е била несигурна. Поставеният килим не постига желаните резултати, затова терасата е затворена.

Алтернатива на изграждането на нова тераса

„Ситуацията накара и нас, общинската администрация, да се замислим. За да не се налага да подменяме цялата тераса, потърсихме разумен вариант“, казва Кеви Гугисберг, ръководител на отдел „Недвижими имоти“ в община Ворб. Кой материал е подходящ – особено за използване на открито? Как може да се постигне устойчив ефект против хлъзгане? Какво изобщо се предлага на пазара? И какво всъщност работи при дървените повърхности?

Експертите от швейцарската компания GriP Safety Coatings бяха поканени да подготвят мостра и да я монтират на терасата. Върху дървото беше нанесено противоплъзгащото покритие SwissGrip. Управителят на имота: „Зададох много критични въпроси и ми беше обяснено подробно как работи гранулираното двукомпонентно покритие. Особено ме заинтригува перспективата за дълъг експлоатационен живот при използване на открито. Резултатът направи добро впечатление, когато го оценихме на място, затова направихме поръчка за дървената тераса с площ около 70 кв. м.“

Покритието работи безотказно

През пролетната ваканция на 2022 г. терасата първо беше почистена със специален препарат под високо налягане, след което двама майстори се заеха с работата. Дървената повърхност беше обработена чрез пръскане. Беше използвано прозрачно и устойчиво на атмосферни влияния противохлъзгащо покритие GSAS с клас на устойчивост на хлъзгане R11. SwissGrip може да се използва както за открити, така и за закрити площи. Материалът, който не съдържа разтворители, е екологичен, прозрачен и отговаря на изискванията на DIN EN 16165 (предишен DIN 51130). Покритието против хлъзгане е сертифицирано от TÜV, устойчиво на UV лъчи и нечувствително към дезинфектанти.

„За да се запази противохлъзгащият ефект възможно най-дълго, повърхността трябва да се почиства редовно“, съветва ръководителят на проекта Ремо Дуфт. Особено заради тревата, дърветата и прашеца върху дървото се отлага допълнителен слой, който създава мазен филм. Образуването на мъх и влагата в сенчестите зони също изискват подходяща поддръжка, за да се запази качеството на покритието в дългосрочен план. Отзивите от детската градина са положителни: „Много сме доволни. Когато вали дъжд, покритието работи безотказно.“ Засега Гугисберг също е убеден в резултата: „Вече има разлика в сравнение с предишното състояние. Сега ще наблюдавам доколко и колко бързо намалява размерът на зърната и дали SwissGrip действително издържа седем до десет години.“ Той препоръчва противохлъзгащото покритие за външни повърхности и стълби от дърво в обществени сгради, където трябва да се гарантира устойчивост на хлъзгане. Той вижда потенциал и за строителите, доставчиците на дървен материал, дърводелците и дървообработващите предприятия, които биха могли да планират предлагането на противохлъзгащо покритие още по време на производството и обработката.

Снимка: GriP Safety Coatings

Може да харесате още...