pixel

Норвегия строи първите плаващи подводни магистрали

Норвегия обяви амбициозните си планове да инсталира първите в света плаващи подводни тунели за автомобилния трафик. Целта е да се помогне на пътуващите лесно да преминават многобройните фиорди в страната.

В момента единственият начин да се пътува из крайбрежието е качването на серия от фериботи –  дълъг и неудобен процес, особено за хората в селските райони, пише Business Insider.

Вместо това „потопените плаващи мостове” ще се състоят от големи тръби, окачени на около 30-35 метра под водата, всеки от които ще бъде достатъчно широк за 2 пътни платна. Реализирането на този проект ще съкрати наполовина времето за пътуване из страната.

Плаващите мостове в Норвегия ще се поддържат от понтони, свързани с ферми, които да държат пътните трасета стабилни. Има вероятност и конструкцията да бъде прикована към масивната скала отдолу за допълнителна стабилност. Всяка тунелна система ще се състои от 2 тунела, паралелно един на друг: по един за всяка посока.

Въпреки нетрадиционния подход, служители на местната администрация казват, че пътуването през водните тунели ще е същото като шофиране чрез обикновен тунел. При наличието на 1150 пътни тунела в страната (35 от които са под вода), норвежците вероятно няма да бъдат твърде объркани от нововъведението.

Норвегия вече е заделила 25 млрд. долара средства за проекта, който се очаква да бъде завършен през 2035 г. Все още има доста работа пред инженерите: такава система никога не е строена досега и никой не е сигурен точно как вятърът, вълните и водните течения във фиордите, биха могли да повлияят на структурите.

economic.bg

Може да харесате още...