pixel

Събориха поредния архитектурен паметник в Пловдив

Вчера представители на Министерство на културата (МК) инспектираха разрушаването на поредната сграда архитектурен паметник на културата в Пловдив. Арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към МК заяви, че извършваните строителни и демонтажни работи, са „съгласно одобрения и съгласуван проект и издаденото разрешение за обекта. По него се предвижда преизграждане на съществуващата лицева фасада и възстановяването й по автентични данни от 20-те години на миналия век”.

Одобреният технически проект предвижда на мястото на старата сграда да бъде изградена нова такава отново с ниско застрояване и оригиналната фасада да бъде напълно възстановена.

По-рано вчера от Окръжна прокуратура – Пловдив, заявиха, че на база медийни публикации от 25 юли 2016 г. са се самосезирали за евентуално извършено увреждане на културната ценност. „В хода на проверката ще се снемат писмени обяснения от лицата, запознати със случая, включително и длъжностните лица, ангажирани с дейността по контрол на съответните действия. Ще се изискат и приложат относимите документи, включително тези, касаещи съгласувателната процедура по Закона за културното наследство. Определеният срок за извършването й е 7 дни”, уточниха от Прокуратурата.

fakti.bg

Може да харесате още...