pixel

Обновяване на фасада по проект на KEIM

KEIM

Една шведска поговорка гласи, че всеки ученик има трима учители: първият е самият учител, вторият – съучениците му, а третият – училищната сграда и нейните стаи. Голям късмет с третия учител имат възпитаниците на гимназия “Клавиус” в Бамберг, защото такава великолепна историческа сграда естествено предлага много специални пространствени въздействия и разказва историята на много поколения ученици.

Модернизация и разширяване

Сградата обаче започва да старее, а пространството става недостатъчно поради нарасналия брой ученици и през 2011 г. се взема решение за разширяване и модернизиране на училището на четири етапа. Първоначално са модернизирани сградите “Мартин” и “Клавий”, а след това е построена трета сграда със седем нови класни стаи и свързваща постройка.

В четвъртата и последна фаза на строителството главната сграда, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, е подложена на основен ремонт и обновяване на фасадата.

Фасадата на 125-годишната сграда в стил неоренесансов дворец има всичко, което кара сърцето на експертите да бие по-бързо. На приземния етаж рустика с груба пръскана мазилка, на първия и втория етаж прозорци с декоративни профили, фронтони и кръгли арки от твърд пясък. Освен това декоративни елементи като конзоли, гирлянди и фигурални мотиви, рифелни колони и капители от лят камък, както и релефни елементи от варова или вароциментова мазилка.

KEIM

Обследване на фасадата

Още през 2011 г. на фирмата Schmuck Denkmalpflege от Бамберг е възложено да картографира щетите по историческата фасада като част от обширни предварителни обследвания. Реконструкцията обаче започна едва през есента на 2015 г. Екип от реставратори и мазачи обсъди последователността на дейностите и в сътрудничество с експерт-консултант от KEIM определи материалите и структурата на пластовете.

Тъй като предварителните проучвания не представиха категорични исторически данни относно цветовата гама, службата за опазване на културното наследство и община Бамберг като възложител решиха да се ориентират по съществуващата сграда. На базата на образеца бяха разработени общо четири различни цветови проекта, които бяха съобразени със съществуващата цветова схема.

Цветовата схема е окончателно определена от общината през март 2017 г. Изборът пада върху светлокаменното сиво за софитите и декоративните елементи, съчетано със сивовиолетово за зидарията на първия етаж и по-светъл нюанс на цвета за горните два етажа.

Работите бяха извършени с минералните продукти на KEIM. Тъй като на горните етажи съществуващата фасадна мазилка беше силно напукана и частично отлепена, повредените и неустойчиви участъци бяха отстранени и заменени с чиста варова мазилка. След работата по допълване на мазилката и флуатиране на повърхностите последва полагане на грунд KEIM Fixativ, междинен слой KEIM Unikristalat и Felsit, смесени в съотношение 1:1, и два слоя тониран KEIM Unikristalat.

През октомври 2017 г., след четири години и половина строителство, модернизацията и обновяването на най-голямото училище в Горна Франкония приключи официално с тържествена церемония.

Снимки: KEIM

Може да харесате още...

Izolacii.eu