pixel

Органичен сух пълнеж намалява въглеродния отпечатък

Bisotherm

Снимка: Lasse Designen

При изграждането на център за дневни грижи за деца, град Меербуш обръща особено внимание върху запазването на възможно най-малък въглероден отпечатък. За това са предвидени само естествени и устойчиви строителни материали. Специален органичен сух насипен пълнеж съчетава топлоизолация, звукоизолация и безпроблемно нивелиране в един продукт.

Terhalle Holzbau GmbH, която беше призната за климатично неутрална компания през 2021 г., построи сградата, използвайки хибриден метод на строителство с плосък покрив от дървен материал. Основите, плочата и таванът са масивни бетонни конструкции, а всички стени са изградени с дървена конструкция.

За изолация на стените на дървената конструкция е използвана само целулозна изолация, която вече е била положена в завода на Terhalle по време на сглобяването. Фасадата е изработена от цветен дървен кофраж от лиственица.

Намаляване на CO2 отпечатъка чрез шумо- и топлоизолиращ сух пълнеж

За изолацията и замазката участниците в проекта съвместно избират сух пълнеж от производителя Bisotherm вместо обичайните плоскости от полистирол.

Bisotherm

Снимка: Terhalle Holzbau

Бързата обработка на пълнежа Bisotherm е също толкова убедителна, колкото и времето за сушене, което означава, че в структурата не се появява допълнителна влага. Подобно на почти всички продукти на производителя, материалите са биологични,  звуко- и топлоизолиращи. Пълнежът се състои от естествено разширена силикатна скала с вулканичен произход и е чисто минерална.

Благодарение на този избор малкият въглероден отпечатък на дневния център може допълнително да бъде намален. Сухият пълнеж (съгласно DIN 18560-2) не съдържа вещества, които са опасни за здравето и може да се използва независимо от системата. Когато се насипе и уплътни, се получава изолационен слой без фуги, в който инсталационните кабели са защитени.

Органичният сух пълнеж Bisotherm може да се монтира с всякаква дебелина с леко уплътняване, за да се изравнят неравностите. Преди монтирането на замазката може да се ходи върху уплътнения сух пълнеж, което улеснява условията на работа.

Може да харесате още...