pixel

Откриват метростанция „Витоша” през юли

Metro

На 31 юли се очаква да бъде открита метростанция „Витоша” в Столичния квартал „Лозенец” на кръстовището на бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна”. Към момента 75% от строителството й е завършено.

„Само след 5 месеца тук ще се движи метрото. Ще имаме нови 1.3 км подземен релсов път с още 1 метростанция. С тази линия метрото в София вече ще е с дължина над 40 км. Очаквам до края на юни строителството да е напълно завършено. През юли да се направят изпитанията и на 31 юли да бъде пуснат този участък на метрото, с което очакваме над 20 000 души да използват най-екологичния и модерен транспорт. В района имаме над 120 жилищни сгради, над 25 офис сгради и търговски център”, каза кметът на София, Йорданка Фандъкова, по време на инспекция на метростанцията. Ще бъде възстановена и спирката на трамвай №10.

За да се строи част от третия метродиаметър. „В района на Попа (бул. Патриарх Евтимий при кино “Одеон”), бул. „Витоша” и НДК движението ще бъде затворено за година и четири месеца. Ще се изградят стените и покривните на станциите, след което ще се възстанови движението и залесят отново премахнатите към момента дървета”, каза шефът на „Метрополитен”, инж. Стоян Братоев.

В момента на бул. „Патриарх Евтимий” има затворени платна, а работещо е само едно. От 16 март ще се промени движението на трамвай №6 в участъка от 5-тите кьошета. Вместо в посока Лозенец мотрисата ще се движи до последната спирка на трамвай №1 в кв. „Иван Вазов”, а през тунела, където в момента са трамвайните релси трябва да се пусне автомобилното движение. „След 20 март започва цялостното затваряне на два участъка от строителството на метрото по бул.”Патриарх Евтимий”, както цялостно затваряне на бул. „Гоце Делчев” и ул. „Житница” при бул. „Цар Борис III”. Това са трите станции при чието строителство ще има цялостно затваряне на движението. Ще посочим обходните маршрути”, обясни столичният кмет.

По отношение на бул. „Патриарх Евтимий” ще бъде пуснато движението двупосочно по бул. „Васил Левски”, включително и в тунела. „Максимумът на всички тези неудобства е между година и половина и две, докато се построят метростанциите. А само след 3.5 години ще могат повече от 7 нови квартала да използват най-модерния транспорт. Ще имаме още 12 км подземен релсов път”, уточни Фандъкова.

fakti.bg

 

Може да харесате още...