Пълна реставрация на емблематичната баня в Банкя с продукти на Isomat

Isomat

Построена преди почти 110 години от проф. Карл Хохедер, минералната баня в Банкя е първата лечебна сграда у нас. За нейното изграждане са инвестирани над 1 милион златни лева и дълго време тя държи водеща позиция на целия Балкански полуостров с впечатляващата си архитектура и модерно вътрешно устройство.

За пълната реставрация на емблематичната сграда и превръщането ѝ в модерен балнео и спа център, запазил автентичния си дух, екипът от строители и реставратори заложи на пълната гама от най-високия клас продукти на Isomat.

Isomat

Под плочките се заложи на паропропусклива двукомпонентна еластична циментова хидроизолация Aquamat-Elastic, което, особено в по-натоварените зони – басейни, вани и джакузита, гарантира дълготрайния отличен вид и здравина на всички водни съоръжения.

Не е направен компромис и с качеството на лепилото – Isomat АК22 – специално създадено за места, които изискват силна адхезия, висока еластичност и устойчивост на влага. С увеличеното си време за работа, полимерното циментово лепило гарантира прецизност и здравина при лепенето на плочките, голяма част от които сами по себе си са произведение на изкуството. За да се заменят счупените плочки, се поръчаха специално изработени съвършени копия на оригиналите от миналия век.

Isomat

IsomatНай-прекият път на водата е през фугите и те често се явяват пробойната и на най-добре изпълнените проекти. За реставрацията на емблематичната сграда изпълнителите залагат на водоотблъскващата фугираща смес Multifill Smalto. Нулевата абсорбция не позволява преминаването на водата към лепилото и така запазва неговата здравина и трайност без да позволи на хлора във водата да окаже пагубното си влияние. Ефектът е гланцова крайна повърхност и дълготрайна устойчивост на цвета на фугата.

Основно предизвикателство беше да се боядисат отвътре куполите, защото са изложени на постоянна топла влага, а намирането на решение определя цялостния завършек и вид в дългосрочен план. След лабораторни тестове, се взе решение целият интериор да бъде възобновен с най-висок клас антибактериална боя Isomat Bath & Kitchen. Освен, че не позволява образуването на мухъл и бактерии при висока концентрация на влага – финалът е равномерна и матирана повърхност. Стените в помещението при “мъжкия” басейн са бели и сини, а салонът с “дамския” басейн е решен изцяло в бяло. Грундирането с Flex-Primer пък заздравява основата и регулира паропрокусливостта.

Isomat

Професионален клас боя е заложен в проекта и в сухите помощения на сградата като новоизградения Виенски салон за кафе. Isomat Professional Color се характеризира с чудесна покриваемост и плътност и с висока устойчивост на стареене.

IsomatПредвид спецификата на проекта и наличието на подово отопление, в замазките е положена полимерната добавка Adiplast. Пластификаторът придава пластичност на самата замазка и влияе на линейните разширения като подобрява еластичността – така при нагряване от подовото отопление се предотвратява появата на пукнатини в замазката.

За да “блести” прецизната работа по реставрацията и възстановяването на архитектурните детайли, е използван CL – Clean. Teчният препарат на основата на мравчена киселина почиства безпроблемно всички остатъци след ремонт – цимент, вар, мазилки и други.

Така някогашният блясък и стил на емблематичната минерална баня в Банкя е възстановен и тя отново е на разположение на хората.

За повече информация – Изомат.

Вижте също...