Пътепис за красотата. Част втора

За всички, които сега попадат на нашия скромен пътепис, ще припомним накратко, че в първата част направихме кратка разходка из България. Нашето пътуване е посветено на идеята да покажем, че всяко населено място, може да бъде уникално, любимо на своите жители  и посетители, ако притежава свое собствено излъчване и оригинална атмосфера. Защото заобикалящата ни среда оставя траен отпечатък върху нашия социален, културен и икономически живот. И така, започнахме този пътепис с претенциозното за някои заглавие „Пътепис за красотата“, защото наистина в България има много места, притежаващи  специфична, собствена харизма и характерно излъчване, което оставя у всеки усещането за красота, завършеност и цялост.

Дойде време да продължим нашето пътуване. Напускаме китния град Рудозем, но ще останем още малко в плен на магията на Родопите. Ще посетим още едно прекрасно кътче, сгушено в уникалната природа на планината – с. Баните (обл. Смолян).

Още с отбиването от главния път, Ви завладява усещането за уют и спокойствие. Характерните топлина и гостоприемство на родопската душа ще усетите и когато погледнете центъра на селото. Елегантен фонтан поставя акцент в центъра на кръговото движение, ситуиран върху стилизиран килим в естествени багри, оформен от цветни елементи бетонова настилка Palio, а тротоарите, които го заобикалят като естествен контур, отделят площадното пространство от пътя. Проектът е разработен около основната идея, пространството да изглежда, като естествена реплика на природата, която го заобикаля. Ето защо, настилката за площада е с фина текстурна повърхност, напомняща естествен гранит в бежово-кафяви нюанси. Трите формата допълнително пресъздават усещането за каменна настилка. Играта на цветовете и оригиналната картина на повърхността едновременно допълват каменните зидарии около площадното пространство, но и грабват вниманието. Ако искате да преживеете незабравими емоции, посетете това прекрасно местенце и се почувствайте част от него и природата, която го заобикаля.

А ние ще продължим нашето пътуване към следващата спирка в нашия маршрут.

Добре дошли във Велинград!

Едва ли е нужно да Ви разказваме за предимствата на този прекрасен град. Но той е част от нашето пътешествие, не само заради природните си богатства и уникалното си местоположение, но и защото наскоро облика на градския център беше обновен.

За да кореспондира със заобикалящата го среда и да запази характера и специфичната визия на пространството, настилката на площада беше реновирана, с нови бетонови плочи и настилка с „мита повърхност“, в класическите цветове на естествения гранит – светло сиво и антрацит подредени в елегантни „мозаечни полета“. Допълнително, връзката с автентичното благородно излъчване на града беше осигурена от гранитните плочи, използвани за контур на отделните полета, като цялостната композиция погледната от горе придава на площада класическо звучене. В хармония с природните забележителности, цветовата гама на настилките е обрана, за да не се натрапва на вниманието ни, а деликатно да подсилва спокойствието, което се носи във въздуха. Все пак, като един от центровете на балнеотуризма, Велинград демонстрира блага си пред своите гражданите, посетители и туристи.

Но разбира се акцентът, съкровището, извиращо от недрата на земята е водата. Това изключително богатство има своята ключова роля в цялостната композиция на площада.

На фона на семплата красота на настилките, загадъчно излъчваща отблясъци на естествен камък, в отразените от „митата“ структурна повърхност слънчеви лъчи, се издигат водните струи с различна височина, които неизбежно грабват вниманието. Пространството излъчва свой живот, създава усещане за спокойствие и предоставя на жителите на града и гостите възможност да преживеят собствени емоционални картини, които остават в съзнанието им като „техния“ Велинград. Въпреки пленяващата сила на града, ние ще го напуснем и се надяваме и Вие да ни последвате, за да посетим заедно още емблематични по своята същност места. Тръгваме. Слизаме от планината по дефилето на река „Чепинска“ и се насочваме към западната част на Горнотракийската низина, иначе казано, движим се към една от основните пътни артерии на страната – магистрала „Тракия“. А в нашия маршрут следва град Септември.

Още едно кътче на картата на България, което носи свой облик и характер. Сгушен между северните склонове на Родопите и предпланината на Средна гора, град Септември има много с какво да впечатли. Не само с природните богатства и дадености, но и с настоящата и модерна визия. Въпреки фактът, че по население Септември попада в групата на малките градове, жителите и гостите могат да се похвалят с приятна атмосфера и красиви придобивки.

Без претенции за изключителност, тротоарите напомнят за традиционните български черги и фолклорни мотиви. Подбраните с много вкус и семпло комбинирани формати на основните цветове светло сиво и охра, всъщност създават усещането за светлина. А акцентът, поставен със симетрично разположените линии в цвят антрацит, сякаш допълва картината и я прави завършена. Цветовете, съчетани в тротоарите, греят и придават „свежест“, като отварят пространството към заобикалящите го сгради. Изтъкани от настилки със структурна „мита“ повърхност пешеходни зони, придават по-благородно звучене на цялостната стилистична концепция, за което разбира се значителен принос имат и цветните лехи, отделящи пътните платна от тротоарните участъци.

Макар на пръв поглед продуктите, форматите и цветовете да са стандартни, сами по себе си, проектът носи своето оригинално очарование, благодарение на специфичния растер, който кореспондира изцяло със заобикалящите го архитектурни и неархитектурни елементи и сякаш вплита в една безкрайна шевица целия град, като му придава характер.

Насладете се на всяка крачка, разходете се, посетете всяка една спирка от нашето малко пътешествие. Или пък потърсете повече информация за множеството други места, които очакват да ги проучите или опознаете. А ние ще продължим да създаваме нови възможности, за да има още повече нови впечатляващи и спиращи дъха картини, за да предложим най-подходящото решение за всяко едно място. Ако желаете да продължим нашия пътепис, ние оставаме на разположение и ще се радваме да го споделим с Вас.

Научете повече за нас на www.semmelrock.bg.

Вижте също...