pixel

Почти половината тунели в страната са рискови

Поне 16 тунела в страната са с умерен до висок риск от възникване на инциденти, констатира проверката на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), разпоредена след падането на осветително тяло в Ечемишка, което уби на място една жена.

Сред най-опасните съоръжения са тези във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите Топли дол, Витиня и Ечемишка. Проверени са общо 34 тунела по републиканската пътна мрежа, съобщи във вторник БНТ.

Като основна причина за лошото състояние на съоръженията, председателят на Управителния съвет на АПИ Пирин Пенчев посочи липсата на средства за поддръжката им в последните „две и повече десетилетия“.

По думите му всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост. За съоръженията, които нямат сериозни конструктивни нарушения, ремонтите могат да стартират веднага.

„Има рискове, има комисия, която оценява риска, и ако е необходимо след преглед опасните съоръжения ще бъдат затворени. Ще поискаме от регионалния министър разрешение да стане публично достояние обследването на всички опасни съоръжения. Всички да знаят какви са ни проблемите, колко пари са необходими. И да е ясно, че пътищата са една услуга, която за обществото и икономиката е скъпа услуга“, обясни още Пенчев.

Може да харесате още...