Подходящи ли са кристализиращите хидроизолации и за вашия обект?

Isomat

Макар технологията за кристализиращи циментови хидроизолации да е открита преди повече от 40 години, на българския пазар навлиза сравнително бавно и едва през последните години реално набира скорост и доверие сред инвеститори и професионални апликатори на хидроизолация. Когато става дума за фундаменти, особено при наличие на подпочвени води, предпочитаме да минем на стария метод на битумните мембрани, но дали те са най-доброто, лесно за полагане и евтино решение? Какво представлява хидроизолацията с кристализиращи циментови продукти и доколко наистина работи?

Кристализиращ ефект може да се постигне с няколко различни материала и те работят както поотделно, така и в комбинация.

isomatЦялостна защита на бетона по целия му обем

Ако търсите решение, което е:
надеждно;
независимо от климатичните условия;
лесно за прилагане;
почти без допълнителни работни операции,
то може да разчитате на кристализираща добавка за бетон Aquamat Admix. За разлика от останалите видове хидроизолации, обмазани или мембранни, тя се превръща в неразделна съставка, интегрирана в бетона в целия му обем, която остава постоянно активна в целия живот на конструкцията и осигурява висока трайна водоплътност.

Isomat

Запечатва пукнатини до 0,4 мм система

Кристализираща добавка осигурява „самолекуваща се“ система, която уплътнява пукнатини до 0.4 мм, дори и ако се образуват в последствие след стягането на бетона. Именно това свойство е предимството й пред конвенционалните течни добавки за водоплътност. Ако не очаквате появата на по-големи пукнатини по конструкцията в последствие, това е всичко, което ви е необходимо и не се налага да се полагат допълнителни хидроизолационни слоеве по външни стени на основите и сутерена. Системата е устойчива на водно налягане от всички страни на бетона, като в същото време не намалява неговата паропропускливост.

Трябва да се съобразят технологичните прекъсвания на наливането на бетона и там именно имаме нужда от застраховка поради опасността от появяване на по-големи от 0.4 мм пукнатини. В този случай използваме набъбваща бетонитова Waterstop лента по цялата дължина на прекъсването и при всяко прекъсване, дори то да е само за 12 часа.

isomat

Особеното при тази добавка е, че е в суха форма, което не позволява да бъде изсипана директно в готовата бетонова смес.

isomatНеобходимо е да се добави към сухите материали за приготвянето на бетона още на бетоновия възел. Ако ще я прилагате директно в бетоновоза на обекта, е необходимо да се разбърка предварително с вода и след това да се добави в бетоновоза за рамесване. Тази добавка е съвместима с всички останали течни добавки за бетон – пластификатори, супер пластификатори, добавки против замръзване и други.

Изгодно финансово решение, независимо от човешкия фактор

Дори и с тази допълнителна операция това решение остава доста евтино, защото спестява множество работи по почистване и подготовка на основата, скъпи материали за повърхностна адхезия и хидроизолация, но най-важното е, че осигурява сигурна цялостна защита, независима от грешки, недоглеждане или последващо компрометиране на материала.

Мазана кристализираща хидроизолация

Когато не сме предвидили добавка за кристализиране, изпуснали сме момента или хидроизолираме основи и подземни конструкции на вече съществуващи сгради, решението е мазана кристализираща хидроизолация Aquamat Penetrate.

Въпреки че се прилага повърхностно, това решение притежава почти всички предимства на Aquamat Admix. Кристализацията започва да работи след контакт с вода и може да проникне в бетона до 1 м дълбочина, като защитава конструкциите от вода с положително или отрицателно налягане. Основата при полагане може да е влажна и дори водата се явява необходимият грунд за добра адхезия. Aquamat Penetrate също запечатва пукнатини до 0.4 мм без значение кога се появяват. За разлика от останалите мазани или лепени хидроизолации в основи, тук няма нужда от защитаване на покритието от повърхностни наранявания, защото то работи в дълбочина и одрасквания или пробивания не биха нарушили принципа на работа.

Isomat

Ограничението тук е, че като всеки водоразтворим продукт, не може да бъде полаган в много ниски температури, т.е. под 5°С трябва да се търси друго решение. Необходимо e и да прегледаме и подготвим основата, да се запълнят дупки и по-големи пукнатини, след което полагаме на две ръце. Разходът на този материал е много нисък и крайната цена за инвеститора, дори и с допълнителния труд, е много приемлива.

isomatИнтересно и изключително бързо и ефективно приложение на Aquamat Penetrate е при защита на фундаментна плоча срещу проникване на вода отдолу. В този случай материалът се полага, като буквално се посипва върху подложния бетон и армировката за фундамента. Така, при наливане на бетона за плочата, той започва да работи директно в нея и защитава както армировката, така и конструкцията от вода.

Надеждно и икономично решение

При правилно дозиране и полагане кристализиращата хидроизолация е надеждно, изключително високотехнологично, бързо и икономично решение дори и при няколко подземни етажа и високи подпочвени води. Доказателство за това са множество обекти, изолирани по този начин в целия свят, а вече и редица обекти в България.

isomat

Ако се колебаете дали да изберете този метод, свържете се с инженер-консултантите на Изомат, за да ви препоръчат система и да ви обучат как да я положите.

Вижте също...