pixel

Предимства и недостатъци на целулозната изолация

celuloza

Всеки, който се интересува от изолация на сгради, бързо ще се натъкне на целулозната изолация, която може да бъде истинска алтернатива на минералната или каменната вата. Независимо дали е под формата на изолационна плоча или целулозни люспи, изолационният материал може да бъде обработен и използван по най-различни начини.

Какво представлява целулозната изолация?

Целулозата е компонент на дървото и следователно се среща и в хартията – например във вестниците, които всеки ден се изхвърлят в големи количества и осигуряват суровината за целулозната изолация. За тази цел старите вестници се нарязват и се надробяват в специални мелници на целулозни люспи, които след това се преработват в изолационен материал. Изолацията с целулоза е един от естествените и възобновяеми изолационни материали, тъй като винаги ще се рециклират хартиени продукти. Друго предимство на този производствен метод, което не бива да се подценява, е сравнително ниското потребление на енергия. Това е така, защото раздробяването на отпадъчна хартия, добавките и компресирането под пара изисква по-малко енергия от производството на минерални изолационни материали като каменна вата и не изисква дълги транспортни пътища. Ако целулозата се пресова в изолационни панели, като свързващи вещества се добавят текстилни влакна и задължително различни вещества за по-добра пожарозащита.

Целулозната изолация се предлага като плътни изолационни панели, но също толкова често и като люспи за вдухана изолация.

Където има кухина с широчина най-малко три сантиметра и половина, съществува опция за вдухване на целулозна изолация. При това не се налагат структурни промени. Топлоизолацията с целулозни люспи е ефективна, евтина и е възможна за влагане при старо строителство, но човек трудно може да го направи сам.

Какви свойства има целулозната изолация?

При средна U-стойност от 0,040 m²K/W ефективността на целулозната изолация е добра, но не и по най-високите етажи. За да се постигне стойността от 0,24 m²K/W, според Наредбата за енергоспестяване изолацията трябва да бъде с дебелина около 16 сантиметра.

Старата хартия осигурява добра топлинна защита

Много изолационни материали са добри топлинни буфери, така че сградата не се нагрява през лятото и се охлажда по-бавно през зимата. Колко добре се справя с това една топлоизолация, зависи от капацитета ѝ за съхранение на топлината и плътността. Именно тук изолацията с целулоза има предимство. Високата плътност обаче може да бъде и недостатък при обновяване на стари сгради, тъй като не всички стари покривни конструкции могат да носят такъв товар.

Запалимост на целулозната изолация

Хартията гори лесно. За да може целулозата да бъде одобрена като изолационен материал, тя трябва да стане много по-трудна за запалване. Ако притиснете мокри парченца хартия, подсушите ги и след това запалите, ще забележите, че те не избухват веднага в пламък, а тлеят бавно. Така запалимостта на хартията намалява. Ако влажната хартиена маса или целулозните влакна се смесят с химически добавки, като борат или минерални добавки, материалът става нормално запалим и съответно приложим като строителен материал.

Може ли целулозата да мухляса?

Целулозната изолация е отворена за дифузия и може да абсорбира влагата, но също така да я освободи отново по контролиран начин. Тя е органичен материал и теоретично може да мухляса, но добавките за противопожарна защита предотвратяват този страничен ефект. Поради тази причина мишките и насекомите също избягват целулозните изолационни материали. Недостатък на вградените пожарозащитни материали е, че обикновено правят невъзможно компостирането на този изолационен материал.

Добра звукоизолация чрез целулозна изолация

Тъкмо целулозната изолация е много подходяща за звукоизолация, поради своята люспеста, обемна структура, затова и често се използва за за таци цел.

За какво се използва целулозната изолация?

Изолационният материал е универсален. Може да се използва като изолация между гредите на покрива, вътрешна изолация на стени или насипна изолация в пода – навсякъде, където няма вода. Целулозата е подходяща само за фасадна изолация в сгради с дървена рамкова конструкция. Целулозните изолационни материали също се предлагат като руно за изолация на ударен звук.

Може да харесате още...