Предимството да работите с гипсфазер

Knauf

Плоскостта, която намира приложение във всяка основна част при изграждането на обекти

Строителството съпътства живота на всеки от нас, независимо дали сме специалисти, или не. Дали професионално ще се занимаваме с проектирането или строителния процес, дали ще взимаме решения за бъдещия ни дом, редно е да сме наясно с качествата на материалите, които се предлагат на пазара.

Макар, че гипскартонът ни звучи някак по-познато, гипсфазерът несъмнено притежава някои специфични предимства, които го правят предпочитан в редица случаи. Решихме да Ви разкажем малко повече какви са те. Нека започнем с производството…

Каква е технологията на производство на гипсфазера?
Висококачествен печен гипс и целулозни влакна от избрани видове хартия се смесват в хомогенна маса. От нея се пресоват плочи, в които влакната играят ролята на армировка. За разлика от гипскартона, те не са облепени с картон, но също имат равна и гладка повърхност. Полученият продукт се отличава с висока плътност и якост. Има хомогенна структура, армировка, по-здрав е от гипскартона и е негорим.

Knauf

Къде се използва гипсфазерът?
По-специфичните изискания, които покриват гипсфазерните плоскости, ги правят подходящи практически за всякаква функционална организация на сградите. Приложения можем да открием навсякъде – от жилищни, промишлени и спортни сгради, до училища, болници, хотели. Причините са много – класните стаи се нуждаят от висока устойчивост на надраскване, стените на спортните зали – от устойчивост на удар, окачването на шкафовете в дома ни изисква механична здравина… Гипсфазерът отговаря на всички тези предизвикателства. Подходящ за облицовки на помещения, в които има активно движение, той гарантира изключителна здравина, дълготрайна ефективност и надеждна защита.

1. Защо да изберем сухото строителство?
Гипсът, като регулатор на микроклимата, е паропропусклив, pH-неутрален, икономичен, негорим материал, без мирис и вредни съставки. Продуктите, произведени от него, са безвредни за здравето на човека по време на монтаж и експлоатация.

Knauf

2. Области на приложение и видове гипсфазерни плоскости
Преградни стени с Vidiwall и Vidiphonic – стенните плоскости имат дебелина от 10 до 18 mm, при специфични случаи са възможни 20 и 23 mm. Монтирани върху конструкция от щендерни профили, те изграждат стени с дебелини 75, 100, 125 и т.н. mm. В зависимост от конкретните изисквания, на пазара се предлагат плоскости с допълнително импрегниране на повърхността (Vidiwall HI) и по-висока плътност. За оптимални звукоизолационни решения се препоръчва специално създадената плоскост Knauf Vidiphonic.
Фасадни стени с Vidiwall HI/ система за външни стени W333 – по-тънки, по-леки и по-бързи за изграждане от зиданите стени. Многослойната оптимизирана структура дава възможност за по-високи изолационни показатели. Конструкцията от стандартни щендерни профили се оразмерява в зависимост от геометричните особености на сградата и климатичните фактори, на които ще бъде подложена. Външните стени с импрегнираната плоскост Vidiwall HI са устойчиви на ветрови натоварвания и земетръс.
При сгради с дървена конструкция – гипсфазерните плоскости са универсален материал за облицовка. Благодарение на тях диагоналните паянти, които се използват за хоризонтално осигуряване, могат да отпаднат. Самите гипсови плоскости поемат натоварвания и участват в конструктивното оразмеряване.
Сухи подове с подови елементи Vidifloor SOLO и Vidifloor DUO – представляват подова облицовка от гипсфазерни плоскости, които се полагат върху подова конструкция. Имат малка конструктивна височина и ниско тегло. Не е необходимо да се предвижда време за съхнене, за разлика от подовете със замазка. В допълнение, този вид плаваща настилка редуцира ударния шум.
Подове с интегрирани системи за лъчисто отопление и охлаждане Vidicomfort – Във фрезованите в гипсфазерните елементи канали се полагат тръби за флуид, който гарантира бързо реагиращото отопление/охлаждане. Освен като подови конструкции, системата позволява да се изпълнят и като окачен таван или стенна облицовка.

Knauf

Oгнезащита на метални конструкции с Vidifire A1 – един от успехите в развойната дейност на Кнауф България е плоскост, отличаваща се с клас по реакция на огън А1. Гипсфазерните плоскости се коват една към друга с кламери без да е необходима допълнителна конструкция.

3. Сертификати – референтни обекти

Да не пропуснем да отбележим…
Гипсфазерните плоскости са първият български строителен продукт с екологична продуктова декларация (ЕПД) от Института „Строителство и околна среда“ (Bauen und Umwelt), Берлин, Германия.

Привикнали сме с идеята, че строителството е тежък и труден процес. На пръв поглед, технологията за работа с плоскости от гипсфазер звучи твърде лесно. Да, такава е, но по нищо не отстъпва на традиционните практики. Стените от гипсфазер осигуряват отлична топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита. Освен това, те гарантират между 2 и 5 % повече използваема площ в сградата поради по-малката си дебелина. Кратки срокове на изпълнение, по-малко тегло на сградата и разнообразни възможности за оформление допълват предимствата за инвеститора.

Knauf
Knauf

Самите плоскости се произвеждат у нас, в завода на Кнауф в град Видин. Повече от 25 години той произвежда тези екологични продукти с най-високо качество.

Knauf

Разгледайте повече за възможностите на гипсфазера.

Може да харесате още...