pixel

Предотвратяване на риска от поява на мухъл при ниски стайни температури

Innoperform

Независимо дали прозорците са стари или нови, наемателите и собствениците на жилища намаляват отоплението, за да спестят разходи за енергия. Това нарушава балансирания климат в помещенията, тъй като понижаването на температурата води до повишаване на относителната влажност. В резултат на това има опасност от появата на мухъл. За да се избегне това, е необходимо да се генерира по-висока скорост на въздухообмен. Това е възможно и в съществуващи сгради с прозоречните вентилационни клапи на Innoperform.

Когато температурите в помещенията са по-ниски, осигуряването на постоянна вентилация за защита от мухъл е по-важно от всякога. Във времена на ограничени бюджети производителите на прозорци имат възможност да предложат минимална защита от влага на ниска цена. Решението се нарича прозоречни вентилационни клапи. Предимство: вентилационните клапи за прозорци Arimeo например са лесни за вграждане както при монтажа на нови прозорци, така и при модернизацията на съществуващи сгради.

Ниво на алармата за минимална защита от влага

Но какво ще се случи от гледна точка на строителната физика, ако в предстоящата ситуация през следващите месеци и години температурите в много апартаменти бъдат намалени активно през зимата, например от 21°C на 19°C? Накратко: ако температурата в помещението се понижи, рискът от поява на мухъл се увеличава. Минималната защита от влага е в опасност. За да се разбере защо понижаването на температурата води до повишен риск от поява на мухъл, трябва да се знае, че решаващият параметър е относителната влажност.

Innoperform

Това се доказва и от едно свързано с темата проучване. Според него мухълът се появява, когато влажността на въздуха в близките до стената слоеве е 80% в продължение на поне пет дни. Относителната влажност описва степента на насищане на въздуха с влага в проценти. Тъй като топлият въздух може да свързва повече водни пари, отколкото студеният, относителната влажност зависи от две променливи. От една страна, тя е толкова по-висока, колкото повече водни пари се съдържат във въздуха. От друга страна, тя се увеличава, колкото повече се понижава температурата.

Това е така, защото намаляващата способност на въздуха да свързва водните пари води до повишаване на нивото на насищане като процент от относителната влажност. Резултатът е, че въздухообменът трябва да се увеличи, за да се противодейства на повишената относителна влажност. Ако разгледаме общия брой жилища, броят на случаите на плесен в жилищата ще се увеличи под влияние на поведението на потребителите и конструктивната особеност. За да се сведе до минимум рискът от поява на мухъл в апартаментите, важен компонент е прозоречната вентилационна клапа, например вентилационната клапа Arimeo с 3K-саморегулиращи се панти.

Снимки: Innoperform

Може да харесате още...