pixel

През септември започва строителството на клиниката на проф. Чирков във Варна

Chirkov

През септември трябва да започне изграждането на най-модерната не само за България, но и за Европа кардиоклиника, която ще се нарича Черноморска болница и ще бъде във Варна. Здравното заведение ще се разположи върху площ от 12 000 кв. м, от които 11 000 кв. м ще бъде застроената площ.

В болницата ще има отделение по диагностика на сърдечносъдовите и белодробните заболявания, сектори за обща хирургия и за урология и ортопедия. Предвижда се и откриването на модерно отделение за спешна помощ. Проф. Чирков има уверение от НЗОК, че тя ще работи с болницата, както и писмо от здравноосигурителната каса на „Газпром“, в което се заявява, че след построяването на новата болница руските пациенти няма да бъдат пращани в Англия, Германия и Франция на лечение, а във Варна.

В Черноморската болница се предвижда да работят около 150 души персонал – лекари, медицински сестри, помощен екип. Проф. Чирков вече е водил разговори с най-добрите специалисти, които той е обучавал и които днес са на ниво ръководители и главни лекари в Германия, Олденбург, в сърдечния център в Берлин, в Хайделберг, в Роял хоспитал в Англия, в бившата болница „Св. Екатерина“.

Кадрите, които ще работят в новата клиника, ще бъдат изпратени на двегодишно обучение в чужбина от септември тази година, когато ще стартира строителството на болницата. Въпреки че признава, че е рано да се коментира, проф. Чирков споделя, че планира в новата болница медицинските сестри да получават не по-малко от 2000 лв. заплата, а лекарите между 4000 и 6000 лв. „Кадрите, които съм поканил, ще дойдат заради атмосферата, заради мен, заради спомените, които имаме заедно“, казва проф. Чирков.

Капацитетът на болницата ще бъде за около 110 – 120 лежащо болни пациенти. „Надявам се да построим една болница, която няма да има подобна. Платихме 1,2 млн. евро само за проекта и плана, които бяха разработени в Щутгарт. Финансирането в размер на 44 млн.евро е осигурено от австрийска компания и го очакваме. Тази компания финансира, когато има доверие в някой, който знае, че ще успее. Заедно сме правили болницата „Св. Екатерина“, където работи невероятен персонал“, коментира проф. Чирков.

На въпроса очаква ли да се засили здравният туризъм след откриване на болницата проф. Чирков отговаря, че не това е целта му, а по-скоро да има добро здравно заведение за българските пациенти. „Това, което ще изградим, ще бъде със 7-8 степени по-високо като ниво от всичко, което съществува в момента в страната.

Това ще е болница уникална и за Европа. В Черноморската болница ще има еднакво отношение и внимание както към най-бедния пациент, така и към най-богатия. Иначе няма да я направя, ще си отида в Германия“, заканва се проф. Чирков.

Той споделя разочарованието си от факта, че сега има лекари, които са готови на злоупотреби заради печалбата. „Сега е трагедия. Ще дам пример с неправомерно поставяне на стентове. Пациенти, които имат заболяване на съдовете, които хранят сърдечния мускул, имат стеснение, ние им правехме байпас. След това въведохме поставянето на стентове. Сега всеки си е направил като бакалница интервенционална кардиология и слага стентове без значение дали има нужда или няма.

Много стентове се слагат. Някога, когато ги въведох, забраних на моите ученици да слагат повече от един стент. Стентовете се запушват. Наскоро дойде жена с пет стента. Това граничи с криминалитет. Защото сърцето е орган, който нормално е даден от Господ да се съкращава от 2,5 млрд. до 3 млрд. пъти през един човешки живот и изхвърля около 270 млн. литра кръв. И няма структура, която да контролира какво точно се случва в тази област. Това вече не е здравеопазване“, казва професорът.

Може да харесате още...