pixel

Проблемна зона в къщата: влажни стени

Rajasil

При санирането на зидарията често се появяват замърсени от влага и соли места. Там мазилката се разпада, има влажни петна и ефлоресценция.

Различни производители работят над разработването на специални реставрационни мазилки повече от 40 години. Продуктите се характеризират с намалената си капилярна проводимост. По този начин те предотвратяват достигането на вода в течно състояние до повърхността – тя се изпарява още в напречното сечение на възстановителната мазилка. Разтворените соли се съхраняват за постоянно в мазилката и дори не достигат повърхността. Тези специални мазилки обаче отделят вода във въздуха под формата на пари, така че стените продължават да съхнат. Това предотвратява петната от влага, ефлоресценцията и неизбежните повреди, свързани с тях.

Научно-техническата работна група за консервация на сгради и паметници WTA издава брошура за възстановителни мазилки още от 1985 г., която постоянно се актуализира, за да опише диференцирано възможните приложения и ефективност на тази продуктова група. „За да осигурят контрол на качеството, много производители в Германия сертифицират своите продукти при WTA“, казва Хайко Фалтенбахер, прокурист и маркетинг ръководител в Heck Wall Systems. Компанията представи на пазара четвъртото поколение на своята система от мазилки за ремонт Rajasil и непрекъснато работи за по-нататъшното ѝ развитие. Подобренията в състава означават, че водоотблъскващите свойства се разгръщат по-бързо при съхнене. Това предотвратява мигрирането на соли в свежата мазилка и по този начин значително увеличава издръжливостта ѝ.

Не лекувайте само симптомите

Но мазилката сама по себе си не може да реши всички проблеми с влагата, предупреждава Фалтенбахер. В крайна сметка тя просто се бори със симптомите. Затова причините за проникването на вода в зидарията винаги трябва да се отстраняват чрез подходящите мерки за запечатване. Неговият съвет: навсякъде, където влагата и солите създават проблеми за зидарията, експертите първо трябва да направят задълбочен оглед. „Възстановителните мазилки обаче винаги са ключов компонент, когато става въпрос за защита на стените от повреди в дългосрочен план.“

Може да харесате още...