pixel

Radiant House – къща от бамбук със соларен покрив

Устойчивият дизайн не трябва да бъде скъп. Това е убеждението, довело до появата на „Radiant House“ – дело на студенти от университета Санта Клара. Те са проектирали модулна къща от бамбук със соларен покрив. Концепцията демонстрира това, което те обощават с мотото „ефективност, елегантност и икономичност“. Този дом е образец за съчетание на много модерно с много традиционно.

Бамбукът е много устойчив стоителен материал. Той представлява трева и расте много бързо, за разлика от бавнорастящите дървета като дъба или бора. Затова в много култури той е предпочитан за изграждането на къщи. Екипът също се е доверил на традиционното – студентите решили да построят целия дом от бамбук. Дори и шкафовете в кухнята са изработени от бамбук.

Отвън домът е изграден около централна „палуба“, която е естествено място за събиране. Домът се състои от три отделни модула – два, които изграждат „общественото“ пространство, включително раздвижен хол, трапезария и кухненски бокс. Третият модул приютява „личното“ пространство – спалня и кът за работа.

Покривът е построен отделно от дома и след това е повдигнат с кран, за да бъде поставен на мястото си. По този начин покривът може да се премества лесно и слънчевите панели могат да бъдат монтирани с повече лекота, казват младежите. „Radiant House“ е сред кандидатите за наградата на соалрния декатлон, организиран от американското министерство на енергетиката. Но по-същественото е, че дмонстрира възможността за съчетание от модерни технологии и достъпност.

greentech.bg

00

Може да харесате още...