pixel

Разчитаме на плана „Юнкер“ за енергийните връзки и санирането

Изграждането на енергийни връзки и санирането остават приоритетни проекти, с които България ще кандидатства за съфинансиране по Европейския инвестиционен план, което е по-популярен като плана „Юнкер“. И макар правителството да слага акцента върху инфраструктурните проекти, малките и средните предприятия имат дори по-голям шанс да получат европейски средства за плановете си. Това стана ясно по време на дискусията „Да! На българската икономика“, посветена на новите възможности за инвестиции в България, организирана от в. „Стандарт“ в петък.

Енергийният министър Теменужка Петкова припомни, че страната ни кандидатства по плана „Юнкер“ с българо-гръцката газова връзка, участва в проекта за строеж на газопровода Eastring (Ийстринг или Източен кръг), иницииран от Словакия и включващ Румъния и Унгария. България кандидатства с четири свои и два съвместни проекта. Сега Петкова съобщи, че вече са одобрени четирите проекта на „Електроенергийния системен оператор“ за общо 245 млн. евро.

„ЕСО успя да привлече над 45 милиона евро безвъзмездно финансиране за реализацията на пет електропровода, включени във втория списък на проекти от общ интерес за ЕК“, заяви Петкова по време на форума.

Наесен кандидатстваме с гръцката връзка

По думите й строежът на интерконектора Гърция – България, който ще струва 220 млн. евро отговаря на всички критерии за кандидатстване по инвестиционния план на Европа. Внасянето на заявлението обаче ще стане след приключването на втората фаза за проучване на интереса на потенциалните търговци на природен газ да ползват капацитета на тръбата. В първата фаза девет компании проявиха интерес да пренасят над 4.4 млрд. куб. м газ годишно при мощност от 3.5 млрд. куб. м. През юни ще започне фазата за подаване на обвързващи оферти за транспортиране на суровината, а към средата на септември ще се разбере кои са фирмите, с които ще се сключи договор за пренос, стана ясно от изявлението на енергийния министър.

Успешното приключване на втората фаза ще докаже жизненоспосбността на проекта и ще предостави възможност за кандидатстване за финансиране по плана „Юнкер“, посочи тя..

От кандидатстващите за европейско финансиране европроекти обаче само тези за  строеж на междусистемен далекопровод на Електроенергийния системен оператор между ТЕЦ „Марица Изток 1“ и Гърция, както и вътрешно свързване на мрежата с въглищната централата на американската компания „Ей И Ес“ с Пловдив, Бургас и ТЕЦ „Марица Изток 3“.  Само те са на фаза разглеждане в Европейската инвестиционна банка, но нито един от всички тях не е стигнал на етап реално кандидатстване или одобрение, стана ясно от думите на говорителя на ЕИБ Кристоф Рохе в интервю за БНР.

Без големи проекти за България от първата година на плана „Юнкер“, остава утешението с лесните кредитни линии по плана, чрез български банки – посредници, които насърчават малките и средните фирми у нас, коментира пред националното радио Аника Брайдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси.

В надежда за европари за саниране се слага край на безвъзмездната помощ

По време на дискусията регионалният министър Лиляна Павлова отново посочи, че се подготвя проект за еврофинансиране на националната програма за саниране на панелките, по която вече правителството осигури 1 млрд. лева от кредитни линии.

За обещания от правителството на ГЕРБ втори милиард ще се търси съфинансиране от плана „Юнкер“, но вече собствениците на жилища няма да получат напълно безвъзмездно финансиране, а ще трябва да участват и със свои средства.

Павлова припомни, че минималното изискване за участие по плана е проектите да генерират приходи и да имат възвращаемост на инвестицията, докато сегашната ни национална програма е изцяло безвъзмездна. Заради това и тя не получи еврофинансиране. Затова се обсъжда преформатирането на сегашната програма  и санирането няма да е напълно безплатно за собствениците. Ще се  разграничи сградният фонд – публични от частни сгради, когато се уточни какъв ще е процентът за съфинансиране, който може по национална програма да се предостави, коментира министър Павлова.

Обсъжданите в регионалното министерство варианти са собствениците на имоти да покриват 25 или 50 на сто от разходите за обновяване на многофамилните сгради.

Дори и да не се получи отново финансиране по плана „Юнкер“, пари за енергийна ефективност за сградите ще има, заяви Лиляна Павлова.

Продължаваме да изоставаме с еврофондовете

Еврокомисарят по бюджета и финансите Кристалина Георгиева предпочете да акцентира върху възможностите, които предоставя планът „Юнкер“ на малките и средните предприятия у нас.

„Много добре се представяме, има три споразумения. Около 400 милиона лева ресурс е вкаран в българската икономика“, каза тя и изрази притеснението си от изоставянето с усвояването на европейските фондове.

От миналия програмен период сега успяваме да наваксаме да не връщаме пари. От следващия грехота е едно левче да върнем от тези 32 милиарда, заяви Кристалина Георгиева.

mediapool.bg

 

Може да харесате още...