Remmers! Защита на дърво – лазурен лак или масло?

Днес има широка гама от лакове за декоративни покрития и за комплексна защита на дървесина. Ако имате желание да запазите красивия и естествен вид на дървото в продължение на години, както и да го предпазите от негативното влияние на биосферата, трябва да ползвате естествени масла или тънкослоен прозрачен лазурен лак. За разлика от плътните непрозрачни лакове, тези продукти не образуват дебел филм по повърхността на дървесината, не скриват естествената шарка на дървото и не се отлепят с течение на времето.

Какъв лак да изберем, масло или лазура?

По какво се различават? Какви са предимствата и недостатъците им?

Ще опитаме да отговорим на тези въпроси.

Remmers

Лазурите предлагат защита на дърво на основата на разтворители или на водна основа. Те имат защитни свойства срещу ултравиолетови лъчи, плесен и гниене. Образуват тънък паропропусклив повърхностен филм и са полупрозрачни, което означава, че структурата на дървесината остава видима. Лесни са за нанасяне.

Маслата съдържат естествени вещества, проникват дълбоко в дървото и му позволяват да запази текстурата си, без да създават синтетичен филм по повърхността му. Въпреки очевидните прилики, всеки един от продуктите има свои характеристики и свои предимства.

Също така има и визуални различия между лазурите и маслата – приятната на допир матова повърхност, покрита с маслена композиция, е лесно различима от по-лъскавата повърхност, покрита с лазура. Освен това, маслото не само оставя видима структурата на дървото, но я подчертава и дава приятен контраст.

И лазурите, и маслата могат да бъдат оцветени. Въпреки това, ако искате да промените оттенъка на дървото, по-правилно би било да използвате цветна лазура, а не масло. Импрегнирането или пропиването с масло си остава най-естествената и непроменяща външния вид обработка на дървесината.

Технологията за нанасяне на лазури и масла обикновено е чрез използване на четка.

Remmers

Естествените маслено-восъчни състави се прилагат най-ефективно чрез много добро втриване в дървената повърхност.

Цената на литър масло стандартно е по-висока от цената на литър лазура, но поради икономичния разход при маслата, цената на квадратен метър площ, третирана с тези продукти, е приблизително еднаква.

Флагманът на лазурите при Remmers е декоративната премиум клас лазура на основата на разтворител за външна защита на дърво HK-Lasur Classic.

Това е универсален продукт 3 в 1, съчетаващ полезните свойства на грунд, импрегнатор и финишен лазурен лак. За разлика от много подобни материали HK-Lasur Classic позволява обновяване на покритието на повърхностите без прешлайфане.

Ключовите представители на маслено-восъчните продукти на Remmers са Remmers Wohnraum Lasur и Remmers Hartwachs-Öl, безвредни за здравето, защитно-декоративни масла за интериорни дървени покрития.

За защита на дърво на открито се ползва маслото Remmers Pflege-Öl.

Remmers

Продуктите предотвратяват проникването на излишна влага в дървото и така не позволяват образуване на плесен, посиняване и мухъл. При прилагане перфектно подчертават естествената красота на структурата на дървесината от всеки дървесен вид.

За контакти и повече информация – www.remmers.bg.

Автор инж. Весела Заманчева.