pixel

Röfix системи за реновиране и саниране

Да съхраним старинното екологично строене!

Историята е богатство. В интерес на всички е да пазим историческите сгради и да ги съхраним за нашето потомство, като свидетели на времето. Опазването на културното наследство чрез реставрация, реконструкция и модернизация на паметници на културата с национално значение и исторически сгради е пътят към запазване на идентичността и преход към новите поколения.

Не само реконструкцията, а и запазването на историческата им същност е най-важната цел за запазване на паметниците на културата.

Röfix е водещ производител, предлагащ широка гама от продукти за реновираане и саниране – хоросани, хастарни и завършващи мазилки, както и бои за пресъздаване на историческите архитектурни повърхности. Реставраторът, строителят или специалистът по саниране може да избира между готовите и полуготовите продукти на Röfix, от тяхната модулна система за строене или от исторически пресъздаващите строителни материали.

Етапи на обработка преди полагане на Röfix реновиращи системи в общественозначими сгради, паметници на културата и старинни къщи

Подготовката на основата преди полагането на варовата мазилка е важен процес, от който зависи качеството и ефективността на цялата реновираща система. Затова технологията трябва да се спазва стриктно.

Дефектните, кухите и недобре закрепените части на мазилката трябва да бъдат напълно отстранени.  При паметници на културата това трябва да се извърши след предварителна консултация. Ако е необходимо да бъдат запазени, то трябва да бъдат професионално укрепени/запълнени. Почистване на фугите на дълбочина около 2 cm. Отпадъчният материал се отстранява от обекта. Влажна зидария се оставя да изсъхне.

Зидарията се почиства много добре с телена четка или метла. Така се осигурява товароносима основа.

Цялата основа за мазилка се навлажнява един ден предварително. Навлажняването става с помощта на маркуч, градинска пръскачка, с четка за боядисване или др. При измазването основата трябва да бъде матововлажна.

Тук, при наличието на непопивни стари основи (стари варови мазилки), е много важно те да се обработят предварително с Röfix Tonerdelösung – екологичен глиноземен разтвор за подобряване сцеплението на нови мазилки върху стари варови основи. Така се подобрява и парьозността на старата варова основа.

Как да заздравим зидария от естествен камък?

Запълване на кухини

Дупки или големи отвори трябва да бъдат запълнени по възможност със същия материал, като този на зида или на тухлата (Röfix 951, съответно Röfix 952 или Röfix 954).

Още при изравнителните дейности, основата и камъните, с които ще се запълват кухините, трябва да се намокрят предварително. Кухини или пукнатини в мазилката могат да се запълнят с Röfix Хоросан за инжектиране с хидравлична вар.

Запълване на липсващ хоросан 

Малки отвори, фуги или дупки се попълват с земновлажния Röfix 665 Попълващ хоросан, който се нанася ръчно. Това действие се нарича “Запушване”.

Фугиране на зидария от естествен камък

Röfix 993 се нанася във фугите с подходяща за това мистрия. Консистенцията на хоросана трябва да бъде направена така, че фугите да се запълнят напълно, но не и да капе или тече по повърхността на камъка.

Фугиращата смес не трябва да се полага равно с камъка или над него, а да е зад тях. Röfix 993 може да бъде нанесена с помощта на преса за разтвор, шприц или машинно.

Можете да наблюдавате процеса в YouTube канала на Röfix България.

За контакти и повече информация – Рьофикс.

Може да харесате още...

Izolacii.eu