pixel

Рушат се Римските терми във Варна

Римските терми във Варна се рушат и има опасност този уникален архитектурен паметник да остане без красивите си сводове.

Античният обект, който скоро ще стане на 2 000 години, е най-добре запазеният в България и четвърти по големина в Европа. Причина за окаяното му състояние обаче са липсата на сериозни ремонти през последните години и лошото време тази зима.

Последната консервация на Римските терми е направена през 70-те години на миналия век. Оттогава по тях са извършвани само козметични ремонти със средства на общината и на Регионалния исторически музей. Тази година тежката зима допълнително нанесе много вреди върху архитектурния обект.

„Това заледяване, ниските температури, при много сняг фугите се пълнят с вода, замръзват в Римските терми и започна едно масово рушене, особено в районите на обекта, където има сводове, които с години бяха подпрени с дървена конструкция. Сега в момента става още по-лошо положението“, каза проф. Валентин Плетньов – директор на Регионален исторически музей – Варна.

За спешното укрепване на сводовете са необходими около 100 000 лева. Община Варна отдели от бюджета тази сума, но тя ще се използва и за спешен ремонт на Аладжа манастир, който също се руши.

„За една реставрация, поетапна, да започнем, дори да нямаме проекти и да започнем с по 250, по 300 000 на година, за четири до пет години термите ще си възстановят вида“, смята проф. Валентин Плетньов.

Миналата година приходите от посещенията в Римските терми са се увеличили три пъти. На сцената бяха изнесени 10 спектакъла, след големия интерес за тази година се предвижда те да станат 30.

bnt.bg

Може да харесате още...