pixel

С колко заплати може да си купите жилище

rent

Условията на банките по ипотечно кредитиране се подобряват. Според някои специалисти, дори се наблюдава надпревара сред финансовите институции за привличане на клиенти. В същото време обаче не всички искат да купуват жилище, обвързвайки се с банки. За тези, които са решили да придобият имот изцяло със собствени средства, е важно да знаят, че ще им бъдат необходими около 60 средни месечни заплати. През последните години този показател се подобрява. Само допреди 24 месеца са били необходими 65 средни заплати, припомнят анализатори.

Причините за по-малкия брой необходими месечни заплати за покупка е, че в по-малките градове на практика няма промяна в цените на имотите, докато такава се наблюдава основно в София и част от големите градове, като например Варна. В същото време обаче е налице лек ръст в средната месечна заплата за страната.

Тенденцията на пазара е към покупка на по-големи жилища, коментира Калоян Богданов, „Маркетинг мениджър” на агенция „Адрес”. Това е продиктувано от стремежа на клиентите за подобряване качеството на условията на живот. Респективно се стига и до реализиране на сделки в по-висок ценови диапазон. Той вече е в рамките от 50 000 EUR до 100 000 EUR. Друга тенденция, която се  наблюдава на жилищния пазар, е че за разлика отпреди две години, днес повечето имоти се придобиват с цел отдаване под наем.

Отлагането на покупката на жилище не е добър ход, смятат анализатори. Цените растат и ако покупката се обмисля прекалено дълго, то може да се окаже, че бюджетът, с който разполага купувачът, е недостатъчен. Тогава се стига до компромиси, които най-често са или покупка на по-малък апартамент, или в по-отдалечен от центъра район.

fakti.bg

 

Може да харесате още...