Сигурни и дълготрайни хидроизолационни решения от Марисан

Както в миналото, така и в днешни дни, една от най-важните и трудно изпълними задачи пред строителите е предотвратяване проникването на влага в строителната конструкция. Наличието на влага влияе пагубно върху здравината, дълготрайността, термичните характеристики и външния вид на строителните елементи. Тя е причина и за компрометирането на финишите покрития и облицовки, както в интериора, така и в екстериора. Причина за появата на влага могат да бъдат подпочвените води, предизвикващи покачваща се капилярна влага, просмукваща се влага от външни атмосферни влияния, влага свързана с процесите на кондензиране на водни пари или директния контакт с течаща или напорна вода.

Хидроизолацията осигурява защита срещу въздействието на водата и влагата и е основна дейност при строителството и ремонта на сградите. Поради тази причина, с особено внимание трябва да се предприемат мерки за хидроизолационна защита при основите на сградата или при подготовката на повърхности за полагане на облицовки в мокри помещения, водни съоръжения или на тераси и покриви. Налагането на системите за сухо строителство, прави тази задача още по-отговорна, предвид използваните материали и нуждата от тяхната допълнителна защита.

В практиката се използват различни видове хидроизолационни покрития, но като най-търсени и използвани се налагат, така нар. мазани двукомпонентни хидроизолации на циментова основа, които се оказват най-ефикасния и лесен начин за хидроизолационна защита при множество строителни решения.

Хидроизолационните продукти и системи на Марисан предлагат иновативно и подходящо решение за почти всяко приложение – от защитата на подземни конструкции и площи, през мокрите помещения и интериорните довършителни работи, до хидроизолирането на басейни, резервоари за вода и други специализирани съоръжения, подложени на голямо водно натоварване.

Системните решения на Марисан и превантивните действия за хидроизолация на критичните зони осигуряват:
– сигурна защита на строителните елементи от разрушения, предизвикани от проникнала влага;
– дълъг експлоатационен период на строителната конструкция и декоративните покрития;
– значителни икономии от разход за последващи ремонти и мерки;
– добре балансиран микроклимат с нормална температура и влажност в помещенията;
– комфорт на обитаването в здравословна среда.

Системни решения за хидроизолиране под керамични облицовки и покрития във влажни и мокри помещения (бани, кухни, тоалетни, перални, спа помещения и др.)

Керамичните покрития и облицовки са неразделна част от почти всяко строително решение. Те са се наложили в съвременното строителство и са мощен инструмент в работата на архитекти, дизайнери и строители при намирането на разнообразни решения в интериорния и екстериорния дизайн. Въпреки, че изискванията към тях се повишават постоянно, те все още не могат да осигурят хидроизолационна защита на повърхностите, върху които са положени. Водата се просмуква и преминава през облицовката и фугата и след това през лепилото, с което тя е залепена. Това води до увреждания и разрушаване на облицовката и увеличаване просмукването на вода в строителната конструкция, предизвиквайки скъпоструващи щети в нея. Освен това, задържането на вода под облицовката стимулира развитието на мухъл, плесени и микроорганизми, които влошават и разрушават здравословния и комфортен климат в помещенията.

Само подходящата за конкретните условия и професионално положена под керамичната облицовка хидроизолационна система може да подсигури нужната защита срещу подобни увреждания.

Хидроизолационните системи на Марисан образуват еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане, която ще държи влагата далеч от конструкцията и ще осигури здраво и непрекъснато керамично покритие като създаде здравословна среда за живот и работа.

В жилищните помещения има такива, които са подложени на постоянна влага и въздействие на вода – бани, душ кабини, кухни, тоалетни, перални, санитарни помещения и др. Всички те обикновено са декорирани и облицовани с различни видове керамични плочки, които обаче само по себе си не осигуряват нужната хидроизолационна защита. Това прави полагането на хидроизолация под облицовката задължително. Основните изисквания към нея са: да бъде устойчива на постоянна влага, сигурна и еластична и не на последно място – да се обработва и полага бързо, лесно и без допълнителни разходи.

Проникналата влага зад плочките води до редица проблеми. Стените и елементите на съседните помещения са просмукани с влага и благоприятстват развитието на мухъл, плесени и микроорганизми. Покритията по стените, подовете и таваните се разрушават. Появяват се неприятни миризми и тъмни петна в съседните помещения. Домът губи естетическия си вид и жизнената среда в него става некомфортна и нездравословна.

Критичните места в тези помещения са вертикалните и хоризонтални ъгли. Напуканите фуги и неправилно изпълнените уплътнявания около отводнителните детайли и дренажни системи позволяват проникването на влага и вода в слоевете под облицовката, което води до трайни увреждания по нея.

Системата за хидроизолация Хидрозол® Hydro & Split protection² е идеалното решение за хидроизолиране на помещения подложени на постоянна влага. Това е циментова хидроизолационна запечатка, която образуват еластична безшевна мембрана с нулево водопоглъщане, която ще държи влагата далеч от конструкцията и ще защити вашата баня и кухня. Има отлична поносимост с лепилата за плочки (на циментова основа) и при полагането им се образува здрава връзка.

Пприложение на системата:
1. Запълване на по-големите неравности с ТЕРАФЛЕКС® СТРОИТЕЛНО ЛЕПИЛО.
2. Грундиране с контактен и свързващ грунд ТЕРАКОНТАКТ® за създаване на по-добра контактна повърхност.
3. Придаване на наклон (ако е нужно) с ПОДОВА ЗАМАЗКА ЦИМЕНТОЛ®.
4. Нанасяне не първият слой еластична двукомпонентна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® с помощта на валяк, четка или маламашка.
5. Съединителните и разширителни фуги се запечатват посредством ХИДРОИЗОЛАЦИОННА  ЛЕНТА , а за подовите сифони се използва хидроизолационен  маншет.
6. Вторият слой еластична двукомпонентна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® се нанася 4 ч. след първият. Общата дебелина на двата слоя трябва да бъде 3 мм.
7. Плочките се залепят с еластичното лепило за натоварени основи ТЕРАФЛЕКС® SUPER FLEX или с високоякостното гъвкаво лепило ТЕРАФЛЕКС® GOLD за критични основи (72 ч. след изпълнението на 2-рият слой хидроизолационно покритие).
8. Фугите между плочките се фугират (48 ч. след полагане на облицовката) с еластична фугираща смес ТЕРАФЛЕКС® GOLD SELECTION или ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION, които имат мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект.
9. Ъгловите, съединителните и разширителните фуги, както и местата на свързване на арматурите и фитингите се запечатват със санитарен  силикон  ТЕРАФЛЕКС®.

За контакти и повече информация – www.marisanbg.com

Вижте също...