pixel

Строят четири нови завода край Пловдив

Четири предприятия започват да се строят около Пловдив на територията на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев.

Фирма с чуждо участие е закупила над 20 дка в с. Царацово, където ще вдигне фабрика за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Тя ще е до новопостроения американски завод „Сенсата“, предада „Пловдив 24“.

В зоната стъпва и мощна мултинационална компания. Преговорите с нея са стартирали преди повече от половин година и ще бъдат финализирани до месец. Името на инвеститора – световен лидер в областта на електрооборудването, се пази в тайна. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, ще бъдат открити 1000 работни места. Парцели в зоната вече са придобили две немски фирми.

Край Куклен те ще строят заводи за машинни части. Интерес към земя в същия район проявявали и италианци.

„Тракия икономическа зона“ е най-голямата в страната с площ 10 700 000 кв. м. В нея досега са направени инвестиции за повече от 1 млрд. евро“, припомни инж. Панчев. Според него една от най-важните задачи пред ръководството на ТИЗ е да бъде осигурена по-тясна връзка между бизнеса, професионалните гимназии и вузовете, за да се осигурят квалифицирани кадри за изграждащите се предприятия.

dir.bg

Може да харесате още...