pixel

Световни топ компании се местят в България след Brexit

Международни корпорации обмислят инвестиции в България след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, съобщи Михаела Лашова, която ръководи една от големите компании за недвижими имоти.

Експертите отчитат и засилен интерес към инвестиции в индустриални площи в България, не само в София и Пловдив. Инвеститорите гледат и към нови дестинации като Плевен, дори Видин, Монтана и Враца, съобщи БНР.

Все по-сериозен проблем пред чуждите инвеститори става дефицитът на кадри, заяви Владимир Гюрджиев, който се занимава с инвестиции в парцели и индустриални площи. Освен това компаниите вече трябва да предлагат по-добро заплащане, ако искат да задържат персонала си.

Тези компании ще го приемат, защото, все пак, в сравнение с  други пазари, ние сме значително по евтини, смята той.

Добрите макроикономически показатели и политическата стабилност карат големи световни компании да гледат към България, обясни Гюрджиев. Един път, ако имаш фабрика в Камбоджа или, да речем в Мароко, идването в България по никакъв начин не е някакво действие, свързано с риск, коментира той.

Най-сериозен интерес има от компании в автомобилния бранш, но все повече се появяват играчи от хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната индустрия, допълни Гюрджиев. Става дума за глобални играчи, които са в топ пет в света в производството и имат 15-20-30 фабрики навсякъде по света.

Заради британския референдум част от България става все по-атрактивна за закупуване на инвестиционен имот.

Търсят, за да диференцират риска, искат да инвестират в други държави, за да противодействат на спада на имотния пазар в Лондон, допълни Михаела Лашова.

economic.bg

 

Може да харесате още...