Терафлекс® – силикони за еластично уплътнитняване на разширителни и свързващи фуги на керамични облицовки

В годините назад, като материали за уплътняване, са били използвани предимно битум, дървесна смола, восък и други такива с естествен произход, добивани от природата без нужда от специална преработка. Технологичното развитие, доведе до появата на специални полимерни продукти за универсално или специализирано приложение.

Задачата за уплътняване на фуги и отвори, във всеки случай е от особено значение и има огромен ефект за строителните дейности. Многообразието от строителни детайли, фуги и отвори, както и огромното предлагане на уплътнители, налага внимателен анализ и професионален метод за избор на подходящ материал. Изборът на неподходящ уплътнител, може да компрометира всеки опит за изпълнение на строителни работи с високо качество и да предизвика необходимост от скъпи ремонтни работи, още в самото начало на експлоатация. Предвид наличието на голям брой уплътнители с различни характеристики, планирането и проектирането на строителството, изисква професионална намеса, от идеята за дизайн на фугите до вземането на решение за избор на уплътнителен продукт с адекватни свойства. Без изключение, от особена важност е материалът за уплътняване, да гарантира отлична адхезия към обработваните повърхности, да отговаря на изискванията за еластичност предвидени в проекта, да притежава висока устойчивост на износване и ако това се налага, да е силно устойчив на агресивни компоненти, които мигрирайки в уплътнителя, може да го повредят и да предизвикат нежелани вредни ефекти върху всички елементи на конструкцията.

Обичайната употреба на уплътнения за фуги и отвори, е при изпълнение на фаянсови, теракотени, гранитогресни и каменни облицовки или настилки на стени и подове. Тяхното типично приложение в силно натоварени от вода помещения, места предразположени към развитието на плесени и микроорганизми, механично натоварени повърхности в екстериора и интериора и основи с големи деформации, подложени на значителни и чести температурни разлики, завишават изискванията и определят нуждата от влагане на уплътнители със специфични характеристики. Значителен обем от работите по фугиране на настилки и облицовки, може да бъде изпълнен с циментови смеси за фугиране, но силно препоръчително е за уплътняването на ъглови, съединителни и разширителни фуги, както и на перфорациите за преминаване на тръбопроводи и окабеляване за електрически инсталации, да се използват материали с изключително висока еластичност, като например силиконови уплътнители. Във всеки случай, ако проектът предвижда това, работите по фугиране, може да бъдат изпълнени изцяло със силиконов уплътнител или комбинация от такива.

Марисан е фирма, която има практика да предлага интегрирани решения за строителство по система и в тази връзка е разработила серия от уплътнители на силиконова основа, предназначени за съвместно използване с компонентите от системите за керамични облицовки Терафлекс®.

teraflex

Терафлекс® sanitary silver selection е цветен санитарен силиконов уплътнител на ацетатна основа, с високо качество и бързо втвърдяване, който по идеален начин допълва с богата си цветова гама фугиращите смеси на циментова основа и системата за керамични покрития ТЕРАФЛЕКС®. Продуктът притежава отлична адхезия към глазирана керамика, плочки от гранитогрес и клинкер, стъклени, порцеланови, емайлирани, полиакрилни и импрегнирани дървени повърхности и други гладки основи като алуминий и неръждаема стомана. Уплътнителят запазва своята еластичност за целия срок на използване, има висока устойчивост на UV лъчение и температури от -40°С до +180°С, не се свива, не старее и понася третиране с почистващи препарати. Идеално гладката му повърхност, не позволява натрупването на замърсявания, което осигурява постоянно добър външен вид.

Добавената във формулата система Myco Protect, възпрепятства появата на мухъл, плесен и едноклетъчни водорасли (алги) и възпира растежа на микроорганизми. Това прави силикона особено целесъобразен като уплътнител на фуги в зони със завишени санитарно-хигиенни изисквания. Такива могат да бъдат деформационни, съединителни и други фуги в помещения със санитарно предназначение или такива с висока влажност и чести разливи на вода, като например – фуги в перални помещения, ъглови и съединителни фуги на санитарно оборудване и облицовки в бани и тоалетни, фуги около мивки и работни плотове в кухни и навсякъде където средата е благоприятна за развитието на вредни за здравето микроорганизми.

Терафлекс® sanitary silver selection е подходящ за интериорни и екстериорни приложения и за ефективно уплътняване на фуги обект на атмосферни въздействия – фасади на сгради, балкони и тераси.

teraflex

За естетично оформление на облицовките, са разработени 23 актуални с модерните схващания цвята: бял; жасмин; сахара; папая; праскова; роза; пепел от рози; ягода; лимон; пясък; бахама; бежов; клинкер; орех; тера; шоколад; мента; арктика; морско син; светло сив; манхатън; графит; океан.

Фуги с деформации до 25%, може да бъдат еластично уплътнени с Терафлекс® sanitary – санитарен силикон. Това е еднокомпонентен бързовтвърдяващ силиконов уплътнител на ацетатна основа, с високо качество, силна еластичност, отлична устойчивост на UV лъчи и температури от -40°С до +180°С, който не старее, може да се третира с почистващи препарати и оформя перфектно гладка повърхност, която не задържа замърсявания.

Основна част от формулировката и на този продукт е Myco Protect – система за борба с мухъла, плесените, алгите и микроорганизмите, която позволява сходното му приложение както при Терафлекс® sanitary silver selection.

Предлага се в бял и прозрачен цвят.

teraflex

Когато в проекта се търси икономическа ефективност и се допуска използването на универсален уплътнител, на помощ идва Терафлекс® universal – еднокомпонетен, бързовтвърдяващ силикон с универсално приложение и високо качество. Веднъж втвърден от атмосферната влага, той оформя маса с високи еластичност, плътност, трайност и адхезия към разнообразие от гладки основи, като стъклени, глазирани керамични, алуминиеви полиакрилни и други повърхности. Препоръчва се за дълготрайно уплътняване на слабонатоварени интериорни и екстериорни фуги (уплътняване рамки на врати, прозорци и др.). Има много добра устойчивост на UV лъчение и въздействия от компонентите на атмосферата (дъждовни валежи, снеговалежи, температури с екстремни стойности). Осигурява много добра защита срещу плесени и алги. Характеризира се с дълготрайна еластичност, втвърдяване без свиване и идеално гладък повърхностен филм.

Предлага се в бял и прозрачен цвят.

teraflex

Терафлекс® neutral – неуртален силикон, е неутрално втвърдяващ силикон, който е много подходящ за облицовки или настилки, които се свързват с чувствителни на корозия и миграция на пластификатори основи. Такива може да бъдат въглеродната стомана, цветните метали, мрамора или облицовъчния натурален камък. Силиконът е с многоцелево приложение и оформя плътна маса с висока еластичност и отлична адхезия към стъклени, керамични, алуминиеви, цинкови, медни, импрегнирани, боядисани или лакирани дървени, пластмасови, епоксидни, полиестерни, полиакрилни и други повърхности. Намира много добро приложение като уплътнител за рамки на врати и прозорци, фуги на первази, хладилни съоръжения и други подобни, както и във всички случаи, в които ацетатното втвърдяване на силикони е нежелателно и може да предизвика появата на петна и обезцветяване.

Предлага се в бял и прозрачен цвят.

Предварителното проектиране на размерите, геометрията и разположението на фугите, е от особена важност за дълготрайността и ефективността на уплътнението. В тази връзка, е задължително да се спазват точно техническите указания за нанасяне на уплътнители във фуги и най-вече правилото за предотвратяване на адхезия към дъното на фугата (тристранна адхезия), както и правилото за съотношение на широчина към дълбочина на уплътнителния материал. Високият потенциал на описаните по-горе уплътнители, може да бъде постигнат, ако се съчетават с подходящо избрани продукти от система за керамични облицовки Терафлекс®. Отличните им собствени качества, не трябва да влияят на отговорността за правилно проектиране и приложение.

Честото споменаване на термина система, предполага, че е необходимо да се обърне подобаващо внимание и на останалите ѝ компонентни. Това е единствено правилния подход за професионално изработване на проект и изпълнение на строителните работи.

Уплътняването на фугите, с цел да се защити системата от влага, е неразривно свързано с добрата хидроизолация на основата, особено когато тя е обект на въздействие от покачваща се капилярна влага, течаща вода или водностатичен напор, където хидроизолационната система Hydro and Split Protection, може да осигури максимално добра протекция на конструктивната част и на самата облицовка. Системата включва двукомпонентен, еластомерен хидроизолационен шлам на циментова основа Хидрозол®, хидроизолационни ленти и маншети, и е в състояние да се справи с почти всяка задача по хидроизолиране, като може да бъде безпроблемно интегрирана в системите за облицовъчни покрития Терафлекс®.

teraflex

Определящ за здравината на облицовките и настилките, е правилният избор на лепило. То трябва да бъде съобразено с всички особености на проекта и останалите материали от системата. Лепилата за керамични облицовки от серията Терафлекс®, са се наложили като гаранция за качество и ефективност.

Професионалните лепила клас С2 – Терафлекс® Platinium, Терафлекс® Platinium бял, Терафлекс ® Gold, Терафлекс® Gold бял, Терафлекс® Super Flex, Терафлекс® Super Flex бял, Терафлекс® Extra Flex, Терафлекс® Extra Flex бял, са решението за осигуряване на високоякостно и еластично лепене с намалено свличане, което да оформи силно водоотблъскващ и мразоустойчив слой. Любителите в бранша и бюджетно ориентираните потребители, може да се възползват от качествата на лепилата клас С1 – Терафлекс® Extra, Терафлекс® Стандарт и Терафлекс® Класик.

Високотехнологичните фугиращи смеси на циментова основа Терафлекс® Gold, Терафлекс® Silver selection и Терафлекс® Extra Flex, са продуктът който е свързан най-пряко със силиконовите уплътнители. Това се дължи на съвместимата им цветова гама, технологичното им предназначение и не на последно място това, че и двата типа материали за уплътняване са тези които определят нивото на естетика. Циментовите фугиращи смеси, отговарят на най-високите изисквания за качество и са произведени от селектирани съставки и специални добавки.

teraflex

Силиконът е едно от най-прозорливите открития на близкото минало и завладява все по-голям дял в строителството. Терафлекс® е марка, с която Марисан има амбицията да предостави най-доброто от тази напреднала технология.

За допълнителна техническа или търговска информация, можете да  посетите официалния интернет сайт или се свържете с нашите представители или дистрибутори.