pixel

Termoflex® Super Fine – универсална супер фина шпакловка за интериори и екстериори

Един от особено специфичните и предизвикателни процеси при основните ремонти в интериора, както и довършителните работи в сградите ново строителство, е изграждането на равни и гладки повърхности. От правилното им изпълнение до голяма степен зависят и оптиката, усещането и комфортната експлоатация на помещенията и екстериорните площи впоследствие.

За да се гарантира перфектната гладкост и нивелация на стените и таваните, производителите на строителни материали се фокусират върху разработката на шпакловки с подобряващи се показатели, обработваемост и дълготрайна експлоатационна надеждност. Така, с времето на пазара се появиха материали, гарантиращи лесното постигане на гладки, равни и устойчиви на напукване повърхности.

Изискванията, на които трябва да отговаря една шпакловка

Предизвикателства при довършителните работи и оформянето на стени и тавани не са малко – идеална нивелация на повърхностите, дълготрайна устойчивост на обработените повърхности, работа в кратки срокове и др. За лесното справяне с тях се препоръчва работа с продукти, отговарящи на следните изисквания:
оформяне на гладки и равни повърхности – шпакловката се явява последното финишно покритие преди боядисването, полагането на мазилка или лепенето на тапети. Поради тази причина от особена важност е тя да може да коригира и най-малките неравности по стените и таваните;
формиране на здрав и стабилен слой – много често се забелязват пукнатини в стените дори и при сгради в първите години на своята експлоатация. Това се дължи на работа с шпакловки, които не притежават нужната еластичност и устойчивост на финишния слой;
добра адхезия към различни типове повърхности – една шпакловка трябва да се захваща стабилно за всякакъв тип повърхности като например бетон, газобетонови блокчета, вароциментови и гипсови мазилки, гипскартон и гипсфазер и др.
полагане в максимално тънък слой – основното изискване за една финишна шпакловка е тя да гарантира максимална устойчивост при минимален размер на слоя;
улеснен работен процес – шпакловането е един от най-трудоемките етапи от довършителните работи. Поради тази причина, шпакловката, с която се работи трябва да има дълго отворено време, да се обработва и нанася лесно като по този начин пести време и ускорява работния процес. В същото време, качествената шпакловка е и предпоставка за лесното изпълнение на останалите процеси (грундиране, боядисване, лепене на тапети и др.);
подобряване оптиката на повърхността – грубите и неравни стени и тавани са предпоставка за образуването на светлосенки или неравномерност в степента на отразяване на светлината.

От особена важност е да се работи с шпакловка, отговаряща на максимален брой от гореизброените изисквания. Само и единствено по този начин може да се гарантира безпроблемното изпълнение на довършителните работи и дълготрайната експлоатационна надеждност на помещението.

Termoflex® Super Fine, последното попълнение в портфолиото на Марисан, предоставя отговор на всички изисквания, което я прави популярно решение, както в рамките на българския, така и на международния пазар.

Termoflex® Super Fine – универсална супер фина шпакловка за вътрешно и външно приложение

След месеци лабораторни изпитвания и анализи на формулата на продукта, на пазара вече е достъпна новата супер фина бяла циментова шпакловка на МАРИСАН – Termoflex® Super Fine. Продуктът е изграден на циментова основа, а в състава му са вложени висококачествени полимерни смолисти и целулозни добавки. Всичко това носи на шпакловката редица предимства, между които:

Универсално приложение върху всякакви основи

Супер фината шпакловка гарантира тънкослойното заглаждане на стени и тавани от всякакви типове повърхности като например бетонови и циментови основи, варо-циментови мазилки, гипскартон и гипсфазер и ред други. Termoflex® Super Fine  е подходяща за нанасяне като финишен слой дори и върху циментови, саниращи и топлоизолационни мазилки.

Шпакловката може да се полага на две или три ръце. Първият слой гарантира равномерното запълване на неравностите в основата, докато вторият уеднаквява нивото и гладкостта на на цялата повърхност.

Подходяща за стени и тавани в интериора и екстериора

Разпространено е схващането, че фините и тънкослойни финишни шпакловки, в по-голямата си част се полагат в интериора. Решенията за външно полагане, от своя страна, притежават по-различни характеристики, за да могат да устояват на агресивните атмосферни влияния. С напредването на технологиите обаче, всичко това се променя и днес вече разполагаме с универсални, висококачествени решения, подходящи за вътрешно и външно полагане.

Фактът, че е изградена на циментова основа превръща Termoflex® Super Fine в перфектно решение за оформяне на стени и тавани в силно натоварени площи и помещения в интериора и екстериора. Финишният слой гарантира перфектната здравина, естетическа визия и дълготрайна надеждност на обработените повърхности. Професионалните свойства на продукта го правят идеално решение в бани и мокри помещения, силно натоварени площи и места с голям човекопоток като фоайета, коридори, стълбища, чакални, офиси, конферентни зали, както и при повърхности, подложени на тежки атмосферни и механични влияния при балкони и открити тераси.

Супер фина структура за тънкослойно нанасяне

Модификацията на Termoflex® Super Fine позволява нанасянето ѝ в особено тънък слой – между 0.2 и 3 мм. По този начин се гарантира едновременното преодоляване на съществуващите неравности в основата и оформянето на перфектно фин, равен и гладък слой. Така се подсигурява безпроблемното полагане на последващото декоративно покритие, без значение дали става въпрос за тапети, боя, или мазилка. Идеално равната основа се явява и перфектна предпоставка за лесното и безпроблемно декориране на помещенията с архитектурни профили.

Значителна здравина и еластичност на оформения слой

Слоят, оформен със супер фината циментова шпаклова, се характеризира със своята значителна еластичност и здравина. Лабораторните изпитвания на якостта на натиск на 28-мия ден показват стойности от 25 N/mm2 (БДС EN 1015-11), докато якостта на сцепление при опън достига 1.6 N/mm2 (БДС EN 1015-12). Благодарение на това, покритието успява да поема възникващите в основата структурни движения и вибрации, запазвайки своята цялост. Така, Termoflex® Super Fine изкоренява риска от възникване на пукнатини и предпазва декоративното покритие от компрометиране.

Перфектно предразполага полагането на финишното покритие

В редица случаи, след полагане на шпакловка се налага нейното допълнително шкурене или шлайфане, за да се гарантира оформянето на гладък слой. В случая с Termoflex® Super Fine, допълнителна обработка не се налага. В зависимост от техниката на полагане, може да се наложи отделни малки корекции с фина шкурка и последващо обезпрашаване с мека четка. След изсъхване оформеният слой придобива значителна гладкост и белота. По този начин се елиминира рискът от образуване на светлосенки и зони с различаваща се степен на светлоотразяване. В допълнение към това, при полагане на декоративно покритие в светли тонове, разходната норма на боята се редуцира с до 30%.

Подходяща при изпълнение на армираща шпакловка

Професионалните свойства на Termoflex® Super Fine я правят идеално решение за оформянето на горния шпакловъчен слой при изпълнение на армираща шпакловка в топлоизолационни системи. За целта на първа ръка се извършва грубо шпакловане с подходящ продукт и в оформения слой се вгражда армиращата мрежа. Впоследствие финото шпакловане на втора ръка се изпълнява с Termoflex® Super Fine. Така се гарантира дълготрайната стабилност на армировката и оформянето на гладък, устойчив и силно еластичен финишен слой, перфектно предразполагащ нанасянето на структурни мазилки, бои или други декоративни покрития.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...

Izolacii.eu