pixel

Титаниево бялото се превръща в опасен отпадък

През октомври 2019 г. Комисията на ЕС класифицира титановия диоксид на прах като потенциално канцерогенно опасно вещество. Когато регламентът влезе в сила в средата на 2021 г., продуктите с този цветен пигмент ще бъдат класифицирани като опасни отпадъци. Това ще има далечни последствия за промишлеността.

Производителят на еко бои Kreidezeit от Долна Саксония не се притеснява от този факт. Компанията не използва титанов диоксид като пигмент от самото начало. В края на 80-те години основателят на фирмата Герт Цийземан представя своята боя за стени, направена от извара с ниско съдържание на мазнини, креда и боракс. Продуктът все още се предлага на пазара. Днес компанията с 30 служители продава повече от 100 продукта в цял свят.

Производството на титаново бяло днес не е проблем от гледна точка на екологичността, тъй като чрез специални рециклиращи процеси вече не се налага изхвърлянето на разредена киселина, която по-рано е представлявала отпадъчен продукт при производтсвото на титаново бяла боя. Въпреки това Kreidezeit продължават да не използват титановия диоксид. Според Михаел Майснер, технически консултант на компанията, производствотот на титаново бяло изразходва прекомерно много енергия и съответно създава големи количества CO2.

Титановото бяло е най-често използваният бял пигмент в Германия. Може да бъде открит в почти всички бели материали – било то пластмаса, хартия или паста за зъби. “Боите с титаново бяло наистина са много блестящи и могат да бъдат направени още по-ярки със синтетично изсветляване”, описва Майснер свойствата на материала. Тези цветове на стените създават идеално равномерна и плътна бяла повърхност, която изглежда еднакво при всякаква светлина.

Боите от калк и мраморни брашна имат съвсем различна визия. С тях се постигат бели цветове, които са светли, но не достатъчно силни. Те живо поглъщат и отразяват светлината през различните фази на деня. Вляят благоприятно на очите и хармонично се вписват в атмосферата на дома.

Решението на Европейската комисия да класифицира титановото бяло като „потенциално канцерогенно при вдишване“ ще има далечни последици за индустрията: суровината е почти невъзможна за замяна в много продукти. Ето защо те ще бъдат третирани като опасни отпадъци от средата на следващата година.

Може да харесате още...

Izolacii.eu