pixel

Три грешки в поддръжката на дървена тераса

wood balcony

Влажните зими и дългите дъждовни дни оставят своя отпечатък върху дървените тераси. Но всеки, който посяга за удобство към уреди за почистване с високо налягане, прави голяма грешка. Ето какво друго не трябва да правите на вашата дървена тераса.

Грешка 1: използвате уред за почистване с високо налягане

Уредът за почистване с високо налягане е практичен помощник, когато става въпрос за големи, силно замърсени повърхности. Това, което обаче има смисъл при стените на къщата и входовете на гаражите, е абсолютно забранено при вашата дървена тераса. С уреда под високо налягане можете бързо да изчистите наслоената мръсотия, но ще нанесете още повече щети. Причината: водата се изстрелва под толкова високо налягане, че влакната на дървото се разкъсват. Така частиците мръсотия се забиват между счупените дървесни влакна и терасата става още по-мръсна.

Вместо това използвайте средство за отстраняване на наслоявания върху дърво. Нанесете го върху замърсените места и го оставете да подейства. Почистващият препарат нежно разтваря мръсотията и мъха и след това лесно можете да изчеткате мръсотията на ръка.

Можете да използвате и машина, която да ви помогне, ако имате тераса с покритие от твърда дървесина. Почистващият уред с четка прави работата много по-лесна.

wood balcony

Грешка 2: лакирате дървената тераса

Дървените тераси са изложени на атмосферни влияния през цялата година, така че добрата защита е от голямо значение. Предполага се, че лакирането на дървените дъски предлага добра защита, тъй като напълно затваря дървото. Въпреки това, лакът има един основен недостатък: повърхността става твърда и податлива на повреди. Ако например по подметките ви полепнат малки остри камъчета на улицата и след това стъпите на лакираната дървена тераса, могат да се образуват драскотини. Те не само изглеждат грозно, но и са податливи на влага, защото тя прониква под лака, образува отлагания и трайно уврежда дървото.

Специалните масла за дърво са по-подходящи за поддръжка и защита. Те предпазват също и от мухъл, ако имат подходящ състав. Омаслявайте терасата си веднъж или два пъти годишно. Нанасяйте маслото с широка четка, валяк с къс косъм или гъба. Ако имате тераса от тиково дърво, използвайте само правилните масла, тъй като грешните продукти могат да развалят външния вид на тропическото дърво.

Грешка 3: твърде малко време за сушене

Когато първите слънчеви лъчи затоплят въздуха през пролетта, всички са привлечени от терасата и става очевидно, че има нужда от почистване след дългите студени месеци. След като сте почистили добре дървените дъски, не връщайте веднага мебелите и саксиите обратно на местата им. Дайте на дървото достатъчно време да изсъхне. Ако твърде рано поставите обратно градински столове или саксии, рискувате влагата да се задържи под предметите и да атакува дървото.

Ако искате да намажете дървените дъски след почистване, изчакайте поне два дни, преди да нанесете маслото. Само тогава дървесината е достатъчно суха и готова за това. Времето за сушене може да бъде удължено до една седмица, ако температурите не са на ваша страна.

Може да харесате още...

Izolacii.eu