pixel

Учени разработват нова екоалтернатива на изолацията от полистирол

Фраунхоферовият институт за здравина и надеждност на системите LBF разработи материал за фасадна изолация на биооснова. Хибридният материал може да се използва вместо конвенционалните EPS (полистиролна пяна) плочи.

Досега биологичните алтернативи не бяха много – наличните водеха до компромиси  в обработката или приложението, както и в цената. Новият биологичен материал за фасадна изолация се състои от остатъци и отпадъци като коркови или царевични кочани, водоотблъскващи смоли на основата на лигнин и минерални пълнители за огнеустойчивост. За производството на плочите порестите частици, произведени от възобновяеми суровини, се покриват и пресоват с биобазиран дуромер и минерелни вещества. Принципът е конвенционален и може да се ползва без големи усилия – това съобщават от специализираната Агенция за възобновяеми суровини, изпълнител на проекта.

В случай на пожар получените панели се държат подобно на последното поколение хибриден материал от експандиран пенополистирол. Постигнати са плътност на компонентите 120 кг на кубически метър и топлопроводимост 40 mW / m K. Структурата с отворени пори позволява регулиране на паропропускливостта. Тестове за приложимост показват, че изолационният материал OrganoPor може да се използва с топлоизолационни системи.

Поради своите структурни и технологични паралели с хибридни материали от пенополистирол, фасадната изолация може да бъде произвеждана икономично. От Агенцията за възобновяеми суровини се надяват, че поради благоприятната наличност на изходните суровини, тази разработка може да се утвърди на пазара като екологичен изолационен материал.

Може да харесате още...