pixel

Четка или валяк – с какво да боядисаме?

Caparol

Предстои Ви да боядисате, но искате да го направите сами. Знаете ли какви инструменти да използвате, за да получите перфектна повърхност?

Днес се предлага широка гама валяци и четки за боядисване. Но всеки вид има своето специфично приложение. Важно е да избирате качествени инструменти. Покритието на ролката и здравината на дръжката са важни за добрия краен резултат.

След като сте подготвили повърхността за боядисване, сте готови за нанасяне на боята.

Кой валяк за какво е подходящ?

В зависимост от повърхността, която ще боядисвате, валяците са два вида: фасадни (подсилени) и интериорни (по-малки като размер). Размерът на валяка зависи от повърхностите, които ще обработвате (гладка или груба повърхност) и вида на материала (боя, лак, масло), който ще използвате.

Ако боядисвате големи повърхности, се препоръчва използването на по-широк валяк, за да спестите време. Равномерното покритие на повърхността зависи от вида на ролката и дължината на косъма.

С полиестерен валяк обработвате всички лакове и бои на водна основа. Късият косъм има много добра абсорбация и разпределя боята. С валяк до 5 мм косъм (мохер или велур) може да лакирате и паркет. С полиестерен валяк с дължина на косъма до 13 мм се обработват бои и други материали на основата на разтворители.

Вижте подробно описание на инструментите, които специалистите на Caparol препоръчват тук.

Caparol

При четките също има огромно разнообразие.

В зависимост от продукта, който ще нанасяте, четките се делят на четки за интериорни/дисперсионни бои, четки за лакове, четки за дърво и четки за масла. В зависимост от косъма се делят на три вида: четки за синтетичен косъм, четки за естествен косъм, и смесени.

Ако ще боядисвате с материали на водна основа, препоръчваме да използвате четка със синтетичен косъм. Може да я познаете по светлия косъм.

За продукти на основата на разтворители подходящите четки са тези с по-тъмен косъм. Изберете четка с къси и необработени косми, ако ще нанасяте бои и лакове с ниско съдържание на Л.О.С. Така може да структурирате боята и да я разпределите според нуждите на повърхността.

Следете новостите в сайта на Caparol или посетете шоурума им, където ще намерите широка гама интериорни бои и декоративни мазилки, както и необходимите инструменти за нанасяне.

Може да харесате още...