В Копенхаген построиха електроцентрала със ски писта на покрива

copenhill

В Копенхаген, Дания, архитектите от BIG завършиха своята работа по “най-чистата електроцентрала за преработка на отпадъци в енергия в света”, която е покрита с изкуствена ски писта, отворена през цялата година.

CopenHill, известен още като Amager Bakke, е електроцентрала, разположена на индустриална брегова линия, която е в състояние да преобразува 440 000 тона отпадъци в чиста енергия годишно.

Той е проектиран от BIG, така че да удвои обществената инфраструктура, има много дървени алеи за пешеходци и ски писти на покрива, а върху фасадата се намира “най-високата изкуствена стена за катерене на света”.

CopenHill е крещящ архитектурен израз на нещо, което иначе би останало невидимо, а именно, че е най-чистата електроцентрала, преобразуваща отпадъци в енергия на света“, казва Bjarke Ingels, основател на BIG.

copenhill

Като електроцентрала, CopenHill е толкова чиста, че успяхме да привлечем към сградата социалния живот на града – фасадата ѝ е стена за катерене, покривът ѝ е за пешеходни разходки, а по склоновете ѝ могат да се карат ски”, продължи той. „Това е кристално ясен пример за хедонистична устойчивост. Устойчивият град е не само по-добър за околната среда, той е и по-приятен за живот на неговите граждани.“

Надеждите са, че сградата ще помогне на Копенхаген да постигне целта си да стане първият в света въглерод-неутрален град до 2025 година.

CopenHill се отличава със своята клиновидна форма, наклонен зелен покрив и ъгловата фасада, изградена от алуминиеви тухли с размер 1,2х3,3 метра, подредени като гигантски тухли.

copenhill

Сградата е изпълнена от най-нови технологии за обработка на отпадъци и преобразуването им в енергия, способни да изгарят 440 000 тона отпадъци годишно. Така се осигурява чиста енергия и централно отопление за 150 000 домакинства годишно.

Всички машини са подредени по височина, оформяйки наклонения покрив на сградата, образуващ ски писта с площ от 9 000 м². Ски пистата на CopenHill е с дължина 400 метра и се спуска от върха на 90-метровата сграда до основата ѝ със 180 градусов завой.

copenhill

CopenHill е завършва с десет етажа административно пространство и образователен център за семинари и конференции за устойчивост. Всички те са естествено осветени от фасадата, чието остъкляване се прорязва между алуминиевите тухли.

copenhill

BIG е архитектурно студио в Копенхаген, Ню Йорк, Лондон и Барселона, основано от датския архитект Bjarke Ingels през 2005 г.

Вижте също...