Важни детайли при монтаж на топлоизолационна система

­­Caparol

Ще монтирате топлоизолационна система, но предварително искате да научите всички детайли, за които трябва да следите при монтажа?

Освен качествените материали, много важен елемент е и самият монтаж на системата. Ако инвестирате в качествени продукти, но монтажът не е според изискванията, топлоизолационните качества на системата ще са компрометирани. Не само няма да запазите топлината у дома и да намалите сметките си за отопление или климатик през лятото, но може да се образува мухъл или цялата система да се разруши и да се наложи повторен монтаж.

За да избегнете неприятности и да създадете здравословен микроклимат за вашето семейство, трябва да следите за някои важни детайли.

Първият много важен елемент е здравината на основата, върху която ще се монтира системата.

Стената не трябва да има нарушения, пукнатини, основата да се рони. Тя трябва  да е стабилна, да е товароносима и равна. Стената, която ще се изолира трябва да бъде напълно суха и не трябва да показва признаци за повишаваща се влажност.

Ако е нова сграда, задължително вътрешните мазилки и замазки трябва да са положени и изсъхнали, за да се елиминира допълнителен източник на влага.

След като е изравнена и почистена, основата се грундира. Чрез полагане на грунд, адхезията на залепващите материали ще се повиши. Грундирането ще изравни и абсорбиращата способност на цялата стена.

Видът на грунда се избира според вида на основата. Caparol разполага с продукти, подходящи за всяка основа.

Caparol

Монтажът на системата започва с монтиране на цокълна шина.

Тя се използва за поддържане и затваряне на долната част на топлоизолационната система.

Предимства при използването на цокълната шина:
– здрава и издръжлива опора за първия ред плочи;
– запечатва системата;
– предпазва от гризачи и други същества;
– предпазва долната част на системата от вода.

Всички елементи за закрепване са налични в монтажния комплект на Capatect.

Липсата на шина може да доведе до нарушения и повреди на системата.

Процесът продължава със залепването на изолационните плочи. Различните видове плочи може да разгледате тук.

Caparol

Количеството лепилна смес, нанесена върху плочата, трябва да е покрила минимум 40% от контактната й повърхност. При минералните вати, с цел получаване на по-добра адхезия, първо се нанася тънък слой лепило чрез втриване.

Лепилото се нанася по цялата повърхност с помощта на назъбена маламашка или с машина.

Точна информация за това как да приготвите лепилната смес за работа може да видите в техническата карта.

Най-долният ред плочи се поставят здраво върху цокълната шина. Плочите се позиционират с притискане и леко приплъзване. Трябва да се подреждат с шахматно разменени вертикални фуги.

Монтажът около прозореца е много важен, за да не се получат пукнатини в последствие.

Запълването на фугите между плочите е задължително, както и поставянето на дюбели. Те се монтират след като лепилото е придобило достатъчна здравина.

Разпределението на дюбелите зависи от височината на сградата, тъй като на големи височини ветровото натоварване е различно от това на по-ниските височини. Примерна схема за монтаж:

Caparol

Трябва да бъдат защитени ъглите с ъглов профил; армираща шпакловка; около прозорците е важен монтажа на ъглов профил с мрежа; водооткапващ профил.

Това е малка част от важните детайли, които ако не се спазят, ще има нежелани последици. Останалите важни стъпки може да разгледате тук.

За да се минимизира рискът, е добре да се консултирате със специалисти още на ниво проект или преди започване на самия монтаж.

Но все пак, ако сте започнали монтажа и имате съмнения, че бригадата, която сте наели не монтира системата правилно, не се колебайте да се свържете с техническите представители на Caparol, за неангажираща консултация директно на обекта. Координатите може да намерите тук.

Инвестирайте в качествени и устойчиви материали!

Може да харесате още...