pixel

Велосипеден тунел ще свързва “Люлин” с центъра на София

velo

Най-късно в началото на есента колоездачите от “Люлин” ще могат да стигат до центъра на София по по-безопасен път, движейки се през специално направен тунел.
Това съобщи столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов пред в. “Сега”.

Идеята на Столична община е до момента начертаното велотрасе по протежението на бул. “Тодор Александров” между метростанция “Вардар” и бул. “Мария Луиза” да бъде продължено в посока “Люлин”, тъй като предназначеният за велосипедистите път свършва при метростанция “Вардар” и оттам трябва да се включат в общото движение, минавайки през автомобилен тунел.

“Изключително тежък е трафикът там в момента. Тунелът на практика е едната от двете пътни връзки на целия квартал с останалата част на града. Другата връзка е по бул. “Сливница”, обясни Христов.

По думите му изграждането на тунел, който да преминава под жп линията в “Люлин”, е единственият вариант за велосипедно трасе в района.

“Над автомобилния тунел през Западен парк минава жп линия, която сега беше реконструирана. Между автомобилния тунел и жп линията ще бъде направен велосипеден тунел с рампи, по които могат да се качат велосипедите, да минат през тунела и да слязат от другата страна на кръстовището на бул. “Царица Йоана” и бул. “Петър Дертлиев”, описа Христов.

Първоначалните проекти на бъдещото съоръжение трябва да бъдат представени в началото на тази година. Според параметрите, които залага Столична община, велотрасето в “Люлин” ще е около 800 м.

Идеята на общината е през тунела да могат да преминават и пешеходци. Цената му се очаква да бъде между 150 и 200 хил. лв.

Подобен тунел функционира под алея “Яворов” и свързва двете части на Борисовата градина.

Към момента общата дължина на велотрасетата в София е 60 км. От Столична община възнамеряват тя да стигне до заветните 200 км, но не се ангажират да съобщят в срокове кога ще се случи това.

Според зам.-кмета Христов велотрасета предстоят да бъдат изградени през 2016 г. на уличките в централната градска част, след като приключат ремонтите на ул. “Княз Борис”, “Солунска”, “Цар Асен”.

 

Може да харесате още...