pixel

Защита на стоманобетонови мостове и виадукти – Част 2

Isomat

В първата част на статията за защита на стоманобетонните мостове и виадукти разгледахме колко е важно да се предотврати проникването на вода и появата на корозии, за да бъдат конструкциите запазени за дълго време здрави и безопасни за експлоатация.

За хидроиозолация на мостове и виадукти професионалистите избират хидроизолационната течна мембрана ISOFLEX-PU560 BT като по-универсална алтернатива на рулонните битумни хидроизолации. Системата е безшевна, позволява полагане в по-сурови условия и е подходяща за премостване на пукнатини и запълване на фуги.

Зоната в ъгъла между пътното платно и бордюрите е особено важна, тъй като от там най-често възникват проблеми с проникване на вода, антиобледенителни соли и др. Стандартното запечатване с битумен мастик отнема време и крие опасност от неправилно и недостатъчно сигурно полагане, което може да предизвиква бърза поява на корозия в бетона. Защита на този зона Isomat решава със самозалепваща битумна SBS лента PALLADIEN VF STICK с дебелина 5 mm, която се полага непосредствено преди асфалтобетоновата настилка. Тя надеждно защитава ъгъла и позволява много бързо и сигурно полагане.

Isomat

Горната повърхност на тротоарните конзоли е подложена на значителна химическа агресия поради антиобледенителните смески, които се използват при зимното поддържане на пътищата. Особено важно е да не се позволи проникване на вода и разтворени в нея соли в бетона, защото това предизвиква много бърза корозия на стоманената армировка.

Isomat

Циментовата хидроизолация AQUAMAT ELASTIC е сертифицирана като покритие, устойчиво на размразяващи соли, което създава дълготрайна хидроизолационна и UV защита, устойчива на всички агресивни влияния. Хидроизолацията се полага много бързо и лесно – с валяк, с четка или се пръска. Притежава отлична адхезия към бетона и еластичност.

Isomat

Откритите зони на стоманобетоновата конструкция – колони, греди и т.н., също трябва да се защитят от вредните влияния на околната среда. Въглеродният двуокис и други вредни газове във въздуха в комбинация с влагата проникват в незащитените конструкции и предизвикват карбонизация на бетона, а впоследствие и корозия на армировката. За защита на тези зони се използва хидроизолационна боя ISOMAT FLEXCOAT, която, освен че защитава сигурно елементите от проникване на вода и въглероден двуокис, със своето голямо разнообразие от цветове придава и краен естетичен вид на цялото съоръжение. ISOMAT FLEXCOAT се полага с машинно пръскане, което значително улеснява и ускорява работата в трудно достъпните зони на съоръженията.

Isomat Isomat

Стоманобетоновите мостове и виадукти са едни от най-сложните съоръжения, които са подложени на тежки натоварвания и цялостната защита трябва да се изпълни без да се прави компромис – с качествени и сигурни материали, отговарящи на изискванията, за да се осигури дълъг експлоатационен и безопасен живот на цялостната инфраструктура.

При възникнали въпроси – свържете се с Isomat.

Може да харесате още...

Izolacii.eu