Алтернатива на стоманената армировка за бетонни настилки в жилищното строителство

EPC BarChip

Премахване на стоманена армировка от проектите за жилищните плочи в градския комплекс от редови къщи Grandis Close Townhouse, Австралия.

Много инженери, като нас, вярват, че предстоящата еволюция при армирането на бетона ще се изразява в намиране на алтернативи на стоманата. Продуктът, който е доказал качествата си, за да може да замени стоманената армировка са структурните синтетични фибри BarChip на EPC. За разлика от традиционните системи за армиране, при които силите се разпределят в една равнина, при армирания с продуктите BarChip бетон, натоварване поема всяка една от армиращите фибри.

EPC BarChip

Тед Бенет, строителен инженер:
„Синтетичните фибри EPC BarChip са нашият предпочитан продукт за армиране на плочи върху грунд в жилищното строителство. Способността за поемане на енергия след появата на пукнатини e равна с тази на стоманената мрежа, като фибрите BarChip осигуряват много по-високо ниво на контрол на пластичното свиване и разпространяването на пукнатини. В допълнение, използването на този метод за армиране води до значително намаляване на разходите„.

Първоначално в проекта за жилищния комплекс „Grandis Close“ 19, за контрол на пукнатините е била заложена стоманена мрежа тип SL72. Виждайки потенциалните ползи при армирането на бетона с фибрите BarChip, изпълнителите и проектантите от My House Builders започват работа в тясно сътрудничество с инженери от EPC, което довежда до избора на BarChip като предпочитана алтернатива на стоманената армировка за контрол на пукнатините.

Крис Аткинсън от My House Builders:
Започнахме да използваме фибрите BarChip MACRO като заместител на стоманената армировка в алеите на нашите градски къщи, което веднага доведе до подобряване на качеството на крайния продукт. Първоначалните разходите за армиране и за труд бяха значително намалени и в много случаи елиминирахме необходимостта от използване на бетонни помпи. Имайки предвид експлоатационните качества, които получаваме, както и реализираните икономии, започнахме да залагаме фибри BarChip също и при проектирането на конструктивни плочи“.

Предимства на BarChip
– До 50% по-ниска цена в сравнение с традиционната стоманена армираща мрежа;
– Носеща способност след поява на пукнатини при използване на стандартна дозировка фибри BarChip, еквивалентна на стоманена мрежа тип SL82;
– Дълготрайност – не корозират;
– Повишават степента на контрол на съсъхвателните и температурни пукнатини;
– Фибрите елиминират нуждата от огъване, рязане и полагане на стоманена армираща мрежа, повишават ефективността и производителността;
– Бетонната смес се доставя на обекта готова, армирана с фибрите BarChip;
– По-безопасна и по-лека работа в сравнение със стоманата;
– Подобрена устойчивост на абразия и удар;
– Производството на фибрите отделя в атмосферата значително по-малко въглеродни емисии.

EPC BarChip

За контакт и повече информация Лийф Група.