pixel

Българи сред финалистите в международен архитектурен конкурс

Идеен проект за модерна библиотека, дело на пловдивските архитекти от studio 8/12, е класиран сред финалистите на престижния международен конкурс за архитектура, организиран от сайта Architizer.

БГ проектът е архитектурна инсталация с рафтове за книги, посветени на изкуството. Основният материал за изработката й е дърво. Оставено е голямо пространство с удобни места за четене в седнало или легнало положение. Инсталацията представлява библиотека с рафтове и шкафове, в които са поставени освен книги и списания и вестници, както и компютър, който съдържа мултимедиен и видео архив на съвременни художници.

„Инсталацията е изградена в най-голямата и основна зала от изоставена турска баня (наричана още хамам). Сградата е уникален архитектурен паметник от XVI век, създаден върху дори по-стара, римска баня“, обясняват авторите на проекта в описанието му в Architizer. „Имайки предвид силното центрично пространство, решихме да допълним и засилим формата му, като наредим библиотека в центъра му, точно под купола. Тази идея е комбинирана с вита стълба, която се изкачва към горното ниво. В зрително отношение цялата композиция се извива около центъра и метафорично и буквално се изкачва до купола и небето“, отбелязват те. Бюджетът, който студиото определя като предизвикателство, е бил 1500 евро.

Конкурсът се нарича A+ Architizer Awards, а категорията с българска номинация е Popups. Селектирани са 250 финалисти. Участвали са 49 407 проекта от 12 913 фирми, сочи информация в сайта. Сред представителите на журито е и популярният по цял свят изпълнител Моби, за който е по-малко известно, че поддържа блог, посветен на архитектурата, и се интересува от темата активно.

Желаещите да подкрепят българския проект могат да го сторят, като гласуват на сайта на конкурса.

manager.bg

Може да харесате още...