pixel

Боядисване на груба мазилка

груба мазилка

Грубата, или структурната мазилка, не се нанася като тапет, а се боядисва. Специалната ѝ повърхност не улеснява боядисването и не всяка боя е подходяща. Грубата мазилка може да има по-нехомогенна или зърнеста структура и се полага както на закрити, така и на открити пространства като завършек на стената.

Какво е важно при боядисване на стена с груба мазилка?
Цветовете трябва да покриват добре повърхността, което обикновено е по-трудно при грапави стени, отколкото при гладки. В крайна сметка боята трябва да прониква в пукнатините на структурата, но не и да ги запушва.

Кои бои са подходящи за груба мазилка?
Боята може да бъде дифузионно отворена като минералната мазилка, дифузионно плътна като продуктите от синтетична смола или само частично пропусклива за водни пари като силикатната мазилка или мазилката от силиконова смола. Боята и мазилката трябва да си подхождат, за да не променят свойствата на мазилката. Тук става въпрос за пропускливостта на водни пари, а при вътрешна мазилка – за климата в стаята. Ако свойствата на грубата мазилка не са толкова важни за вас, може да вземете емулсионни бои за стените. В противен случай използвайте за гипсова мазилка дисперсионни силикатни бои или емулсионни бои.

 За минерална мазилка вземете силикатна боя или дисперсионна силикатна боя, а за глинена мазилка – бои, които са съобразени с този материал.

Как подготвяте грубата мазилка за боядисване?
Преди боядисване стената трябва да бъде почистена от прах и мазнини. Почистете добре повърхността с метла и след това  с прахосмукачка, ако в някои пори и пукнатини все още се крие прах. Цветът няма да се задържи върху него.

Ако има мазнина,  както често се случва при по-старите груби мазилки в кухните, измийте добре повърхността със сапун и вода. Затворете възможните пукнатини или отвори за дюбели с подходяща шпатула. Отстранете первазите и ключовете за осветление и залепете ленти на вратите и прозорците.

Инструкции и съвети за боядисване на груба мазилка
Разбъркайте старателно боята, така че частиците да се разпределят добре и равномерно. Боядисвайте стените с висококачествен валяк и действайте доста бързо, така че боята да се впръска дори в най-малките дупки и вдлъбнатини.

Разделете мислено стената на различни участъци, които след това минавайте един след друг, но без да се бавите. Нанесете боята мокро върху мокро в леко припокриващи се ленти и след това – тъй като грубата мазилка е триизмерна повърхност – минете хоризонтално и диагонално върху всяко място. Ако ползвате  добре покриващи цветове с клас на непрозрачност 1, нанесете само два пъти, това обикновено е достатъчно.

Може да харесате още...

Izolacii.eu