pixel

Датската компания Юск Бул ще строи логистичен център в Божурище

Меморандум за инвестиционно намерение за изграждане на голям логистичен и дистрибуционен център на територията на Икономическа зона София – Божурище беше подписан днес между датската компания Юск Бул ЕООД и Национална Компания Индустриални Зони ЕАД (НКИЗ) на тържествено церемония в Министерски съвет. Споразумението бе подписано от Стефан Стайков, изпълнителен директор на НКИЗ ЕАД и от Алан Кьергор, заместник-изпълнителен директор на  Юск Бул ЕООД (на снимката).

„Привличането на „Юск“ е отговор на критиците, които казват, че България не е добро място инвестиции“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след подписването. Той подчерта, че Икономическа зона София – Божурище е мястото, което е логистично най-добре разположено за този център, който ще обслужва не само Балканите, но и голяма част от Югоизточна Европа. Министърът благодари на местната администрация в Божурище за съдействието.

Инвестицията

Планираната инвестиция на територията на икономическа зона София – Божурище първоначално е в размер на около 50 млн. евро, като се очаква да нарасне до 100 млн. евро. Инвестицията ще се реализира във възможно най-кратки срокове – за годините 2016, 2017 и 2018, като периодът за поддържането й е не по-малък от 20 години. Броят на заетите в дружеството, след реализиране на инвестицията, се очаква да бъде 120 човека с тенденция за нарастване до 200 човека, а по време на строителството се очаква да бъдат заети около 500 работници.

Заместник-изпълнителеният директор на „Юск Бул“ Алан Кьергор каза, че в България има много благоприятни бизнес условия за такъв дистрибуционен център, насочен към операции на Балканите от страна на Юск Бул ЕООД. И подчерта, че очаква в скоро време въвеждането на центъра в експлоатация. „Надявам се да се видим при официалното откриване на центъра, който ще предоставя услуги на целия регион“, допълни Кьергор.

На церемонията вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че пътят за растеж е повече инвестиции, нови мощности, работни места. По думите му, когато се появи един инвеститор, шансът да се появи още един е много по-голям. „На колегите от Дания искам да кажа, че са взели правилното решение и тепърва ще се уверяват в това“, заключи Дончев.

На подписването на Меморандума присъстваха и Негово Превъзходителство Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Кралство Дания в Република България, председател на Съвета на директорите на НКИЗ ЕАД Николай Ценков, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, кметът на община Божурище Георги Димов и др.

Проектът

Инвестиционният проект на ЮСК Бул ЕООД е строителство и експлоатация на голям логистичен (дистрибуторски) център за обслужване дейността на дружеството, както и на други дружества от групата „JYSK“ в Централна и Източна Европа.

ЮСК Бул ЕООД ще изгради:

– склад с висок просвет с площ най-малко 10,000 (десет хиляди) квадратни метра и с височина най-малко 40 (четиридесет) метра който ще бъде разположен в североизточната част на имота, от стоманобетонна конструкция с модерна архитектура и високотехнологично оборудване; Предвидено е в общия обем на сградата да бъдат диференцирани процесите по доставка, пакетаж и експорт в логична последователност;

– склад с офис и обслужващи помещения с нисък просвет с площ най-малко 40,000 (четиридесет хиляди) кв. м който ще бъде разположен в североизточната част на имота, от стоманобетонна конструкция с модерна архитектура и високотехнологично оборудване;

– административна сграда, паркинг и вътрешни пътища и площадки  с всички облагородителни дейности по проект вертикална планировка, съгласно изискванията с обща площ най-малко 60,000 (шестдесет хиляди) квадратни метра.

Инвестиционният проект на компанията ще бъде реализиран на терен с площ 300 дка на територията на Икономическа зона София – Божурище с необходимата техническа инфраструктура, която ще бъде изградена от НКИЗ.

Инвеститорът

Датската верига за мебели и обзавеждане е създадена през 1979 г. от Ларс Ларсен, който все още е собственик на компанията.  Първият магазин е открит в Дания във втория по големина град в страната, Орхус, където се намира и до днес. През 1984 г. ЮСК отваря първия си магазин извън Дания (в Германия).

В момента групата на ЮСК се състои от повече от 2300 магазина в 41 страни по света: Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Полша, Чешка Република, Унгария, Нидерландия, Словакия, Германия, Австрия, Швейцария, Исландия, Канада, Гренландия, Ферьорските острови, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Косово, България, Казахстан, Румъния, Франция, Великобритания, Словения, Македония, Хърватска, Италия, Испания, Босна и Херцеговина, Китай, Сърбия, Армения, Черна гора, Индонезия, Гърция, Сингапур, Албания и Виетнам.

Годишният оборот на групата е около 2,9 милиарда евро. Растежът е стабилен и контролиран. Общият брой на персонала е почти 20 000 служители.

ЮСК Бул ЕООД е дружество, регистрирано в България през 2005 г. и има шест магазина в страната: в Пловдив, Велико Търново, Бургас, Плевен и два в София.

Мебелната верига е изключително концентрирана върху бързата експанзия – средно компанията отваря по два нови магазина седмично. Само през 2014 г. са открити 120 магазина, а планът е през 2015 г. броят им да бъде същият и дори по-голям.

infostock.bg

Може да харесате още...