pixel

Днес представят централния участък от третата линия на метрото

Metro

Днес от 13.00 часа в Столичната община ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на София по направление транспорт Любомир Христов и изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД проф.д-р инж.Стоян Братоев ще участват в представянето на трасето на централния участък, етап 1 от третата линия на метрото.

Участъкът е от „Малък градски театър зад канала“ през площад „Орлов мост“, „Патриарх Евтимий“ до „Красно село“ и с дължина 7 км и 7 метростанции. Ще бъдат представени и обхватът на строителните площадки на метростанциите, както и временните организации на движение, които ще се реализират със започване на строителството.

Според проф. д-р инж. Братоев при изграждането на третата метролиния ще има много предизвикателства. Най-трудна е метростанция „Орлов мост“, където третият метролъч ще прави връзка с първи метродиаметър.

Според автора на проекта на тази метростанция доц. д-р инж. Виктор Ташев все още се уточнява мястото на метростанция 9 „Орлов мост“. Оптимизира се местоположението й в план и нивелета, за да се запази зелената система в зоната. Оптимизира се и съществуващата подземна комуникация. Бъдещата метростанция се насочва по-скоро към бул. „Евлоги Георгиев“, като се отдалечава от Паметника на съветската армия и парка на някогашната зоологическа градина.

Според проф.д-р инж. Братоев геоложката обстановка на тази метростанция е доста сложна и изисква допълнително укрепване.

Условно втора по трудност е метростанция 14 „Красно село“.
Идейният проект предвиждаше МС 14-ІІІ да е разположена под цялото кръстовище на бул. „Цар Борис ІІІ“ с „Гоце Делчев“ и „Житница“. Точно на това място трасето на тунела е в крива. Ако я оставехме под цялото кръстовище, казва инж. Антон Янев, управител на „Рикат“, автор на проекта, означаваше да блокираме „Борис ІІІ“ за 2 години. Не можехме да си го позволим. Търсихме варианти така, че МС 14 да не засегне основните платна на бул. „Цар Борис ІІІ“ и да можем да прекъснем движението за кратко – при изграждането на двата изхода от страната на бул. „Гоце Делчев“.

Метростанция 14 е на 3 нива. Нивото на пероните е първо подземно и най-дълбоко ниво – на минус 23 м. Второто подземно ниво е за вестибюла и от него тръгват към повърхността изходите от 4-те страни на кръстовището. Третото ниво е транспортният тунел, който може да бъде построен, защото нивелетата е ниска. Той ще свърже „Гоце Делчев“ със „Житница“, като мине под бул. „Цар Борис ІІІ“. Така съоръжението ще облекчи натовареното кръстовище.

Метростанция 12 на булевардите „Гешов“ и „България“ ще бъде с два входа, като подлезът там ще обслужва метростанцията. Ще се изгражда паралелно с кръговото на две нива.

Метростанцията при НДК също изисква справяне с предизвикателства.

infrastructure.bg

 

Може да харесате още...