pixel

Ето какво се крие зад порутените стени на Тютюневия склад

Припомняме, че за това място големият български писател Димитър Димов пише своя роман „Тютюн“

Полуразшушеният тютюнев склад все още е запазил част от магията си и шедьоврите на художника Вълчан Петров. Той бе съборен в почивния ден неделя от строителна компания Projest Group. Снимките са направени от фотографа на mediacafe.bg Мирослав Чобанов, който сподели, че част то произведенията все още могат да бъдат пренесени на друго място, за да бъдат запазени за историята.

Миро е един от малкото хора, които виждат произведенията на Вълчан Петров от три десетилетия насам. Има обаче и голяма вероятност повече никой да не ги види на живо, ако фасадата на сградата бъде срината до основи.

Хората бяха обградили сградата с телата си и този емоционален момент трогна до сълзи протестиращите и журналистите. През съборената сграда се изкачи 70 годишният художник Вълчан Петров – изрисувал стенописите в тютюневия склад.

Самият той пристигна на мястото на събитието с каталог в ръка, за да покаже сцените, които е измайсторил през 1985 година. Те са били в приземния етаж, където се е намирала аптеката. „Показваха развитието на фармацията и медицината от античността до наши дни. Можеха да ги свалят и експонират на друго място, а не да ги разрушават. Не случайно избраха неделния почивен ден да пратят багерите. Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи“, сподели Петров пред медиите.

Още снимки можете да видите тук.

Може да харесате още...