pixel

Изложба „Португалската идентичност: архитектура в контекст” в Музея за история на София

Музеят за история на София ще бъде домакин на изложбата “Португалската идентичност: архитектура в контекст”. Официалното откриване е на 8 март 2016 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. “Бански” 1). Временната експозиция може да бъде видяна в периода 9–20 март 2016 г.
  
“Португалската идентичност: архитектура в контекст” е изложба, представяща достиженията на португалската архитектура през последните 50 години. Творенията на архитекти от въпросния период се определят като световно значими.
  
Началото на възхода на съвременната португалска архитектура е поставено от Алваро Сиза Виейра през 60-те и 70 те год. на ХХ в. Неговите творби, определяни като комбинация от модерни методи и локални традиции, привличат вниманието на чуждестранни специалисти.

Впоследствие започва да се говори за специфичен португалски архитектурен стил и се въвежда терминът „критичен регионализъм“. В този стил работят и следващи поколения португалски архитекти.
  
Настоящата изложба представя проекти на архитекти от различни генерации, които работят в португалския контекст и предлага общ поглед върху съвременната португалска архитектура. Проектите са от различен тип – административни, жилищни, инфраструктурни, реновации и др.
  
За изложбата са подбрани 11 емблематични проекта на португалската съвременна архитектура. Всеки участник е избрал проект, представляващ най-точно собствения му артистичен подход към португалския контекст. Проектите са презентирани чрез планове, снимки, текст и макети.
  
Изложбата “Португалската идентичност: архитектура в контекст” може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 9–20 март 2016 г.

sofia.bg

Може да харесате още...