Фасада на сграда служи за убежище на пеперуди

Terreform ONE

Архитектурното студио с нестопанска цел Terreform ONE проектира офис и търговска сграда с двойна фасада, която функционира като място за размножаване и местообитание на пепрудата монарх. Северноамериканската пеперуда монарх (Danaus plexippus) е застрашен вид поради селскостопанските пестициди и загубата на местообитания за насекомото. Пеперудата мигрира ежегодно от Мексико и Флорида в Ню Йорк, за да снася яйцата си.

Terreform ONE

Проектът ще служи като мащабна вертикална поляна. Отворените пространства на фасадата, терасата и покрива с насаждения от цветя ще осигурят място за размножаване и защитено местообитание за пеперудите, докато полузатворените колонии в атриума и двойната фасада ще поддържат нарастването на популацията им.

Terreform ONE

Фасадата има мрежеста структура по протежение на 7-те си етажа, която е изпълнена от стъкло във външния слой и „възглавници“ от ETFE фолио отвътре, за да се осигури подходящ климат. Върху фолиото са разположени хидрогелни мехурчета, които помагат за поддържане на оптимални нива на влажност, а специални водорасли пречистват въздуха и отпадните води на сградата. Вътрешните прегради са изградени от мицел.

Terreform ONE

Слънчевите панели на покрива осигуряват възобновяема енергия, захранвайки наред с други неща LED екрани от външната страна на сградата, показващи изображения на гъсеници и пеперуди във вертикалната поляна.

Terreform ONE

За повече информация: Terreform ONE

Вижте също...