pixel

Фасадните бои на Remmers за архитектурни паметници и обикновени фасади

Remmers

Реставрацията и ремонтите на фасадите на сградите имат една цел – да се достигне до оптически добър облик.  Реставрацията на архитектурни паметници, обаче е по-сложен процес, понякога и труден за изпълнение. Тя има различна технологична верига на работа и специални материали. Най-често финиша, който остава видим след всички намеси по фасадата, е фасадното покритие – фасадна боя.

Особено важно е качеството на подготовката на повърхностите преди финишното  боядисване на фасадите. Подготовката на основата за боядисване включва: отстраняване на мръсотия, прах, мазнини, лющещи се пластове боя; премахване на ефлоресценция, ако има такава; затваряне на пукнатини, ако има такива, шпакловане; отстраняване на прах от шлайфани повърхности и др. Неотстраненият прах, значително намалява адхезията и живота на боите. Преди започване на довършителни работи по фасадите, трябва да се защитят надлежно полираните плинтове, ако има части от бронз и чугун, скулптури и други елементи със защитен филм (хартия, пергамент, найлон или др.), който може да пази и да поема увреждания по време на ремонта. Подходът към възстановяването на фасади, както при архитектурни паметници, така и при обикновени сгради, би следвало да бъде един и същ, защото ние всички искаме да ги виждаме красиви.

Бранденбургска врата, Берлин.

При почистване на повърхността на мазилковия слой на архитектурни паметници се препоръчва пълно отстраняване на циментово-съдържащи мазилкови слоеве и на тънките покрития на повърхността на хоросана с циментови съединения. Препоръчва се отстраняване на всички циментови вложки върху хоросаните, които не съответстват на якостите, състава и свързващото вещество на оригиналите.

Фасадните бои както за реставрация, така и за обикновени фасади се произвеждат на основата на четири свързващи вещества – вар, силикат, силикон и акрилат или на комбинация от тях. При реставрация се ползват бои с ниско понижение на паропропускливостта на мазилковия слой. Според намаляването на паропропускливостта на основата, боите се класифицират, както следва: варова – с 10-12%, силикатна – с 12-15%, силиконова – с 40-50%, акрилатна с 55-60%.

Варовите бои се ползват по правило за боядисване на минерални повърхности или на повърхности, предварително покрити със същия вид бои и се използват главно за реставрация и ремонт на стари сгради и исторически значими паметници.

Боите на силикатна основа се свързват с минералната мазилка по време на съхнене и протича химическа реакция, в резултат на което те буквално се „сливат“ с повечето минерални основи, образувайки силни физико-химични връзки. Силикатните бои са сред най-дифузионно отворените видове бои и имат добри хидрофобизиращи свойства.

Качествените силиконови бои за реставрация, а също и за модерни фасади се характеризират с висока издръжливост и с отлична дишаща способност. Образуваният от тях филм, не причинява повърхностни натоварвания върху основата, което е важно при боядисване на стени с мазилки.

Акрилните бои образуват водоотблъскващ високоеластичен филм, който въпреки това има висок коефициент на пропускливост на водни пари. Акрилните покрития са здрави, издръжливи, устойчиви на атмосферни влияния, устойчиви на UV лъчение, с отлични характеристики. Имат добра водоустойчивост и адхезия.

Изключително важен е правилният избор на фасадна боя със съответна паропропускливост. Неправилно избраната боя води до задържане на водни пари в основата под нея и съответно във времето причинява разрушаване на фасадите.

Remmers произвежда широка гама от висококачествени фасадни бои на базата на силиконова смола. Най-използваните от тях са: Siliconharz Füllfarbe – „истинска силиконово-смолна“ боя с пълнеж от кварц и с възможност за премостване на пукнатини. Също така Siliconharzfarbe LA/Color LA – фасадна силиконово-смолна боя с фунгицидни и алгицидни свойства. Тази боя е идеална за минерални повърхности и не позволява развитието на микроорганизми.  Siliconharzfarbe LA/Color LA на Remmers е покритие, изпълнено на историческата фасада на Икономическия университет в гр. Варна.

Икономически университет, Варна.

Една от боите на акрилна основа, които Remmers произвежда е Betonacryl. Висококачествена, гъвкава акрилна боя за фасади. Покриваемостта при нея е много висока, осигурява припокриване на пукнатини от тип “косъм” в основата и има широки възможности за приложение. Отличителна черта на Betonacryl е способността да забавя процеса на карбонизация на бетона, което позволява да се запазят якостните му характеристики, по-специално при стоманобетона.

Remmers произвежда варова боя: Historic Kalkfarbe/Color CL Historic – висококачествено минерално покритие с финозърнеста структура, което отговаря на изискванията на Венецианската харта.

При покритията на база на силикат се откроява следната система: Silikat Grundierung D – материал за приготвяне на основата, като хидрофобен и укрепващ комплекс за довършително боядисване. Silikatfarbe D/Color SH е еднокомпонентна дисперсионно-силикатна боя, предназначена за финиш върху повечето видове мазилки, силикатна тухла и бетон. Особеността на тази система е, че освен за боядисване на нови фасади, тя е предназначена и за актуализиране на стари покрития, направени със силикатни и варови бои. Поради високата си паропропускливост, силикатните бои често биват ползвани при боядисване на стари сгради, стените на които са подложени на периодично намокряне.

За повече информация – www.remmers.bg.

Автор инж. Весела Заманчева.

Може да харесате още...

Izolacii.eu