pixel

Фирми мамят с пожароопасни изолации

Фирми мамят с пожароопасни изолации. Това стана ясно по време на представянето на „Ръководството за енергийно ефективно обновяване на ограждащите конструкции на сгради“ от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Според изискванията за безопасност сгради с височина над 28 м трябва да бъдат изолирани с топлоизолационен материал от клас А1 или А2, който да бъде огнеустойчив. Въпреки това обаче фирмите влагали в конструкцията материали от по-нисък клас. Това  водело до спиране на проекти по завършилата
ОП „Регионално развитие“ (ОПРР), тъй като фирмата изпълнител вече е обявила цената за изпълнение, а промяната на материалите оскъпявали крайната цена.

Експерти дори обясниха, че необходимите висококачествени материали почти не се предлагат в България, а вносът им допълнително увеличава крайната цена за потребителите.

Има много нерегламентирани и непроектирани обекти, което е и много сериозен проблем, каза Борис Радулов, председател на асоциацията. Експертите отправиха апел към общините, МРРБ, за това държавният и общественият контрол да изискват задължително проекти за ремонт на жилищните сгради. Порочната практика у нас е просто да идва група майстори, което води до “невероятно развихряне на творчеството” и последващи плачевни резултати, коментира Радулов.

Той допълни, че целта на новото ръководство е да се подпомогне този процес по енергийно обновяване, ангажирал голям обществен и финансов ресурс от 1 млрд. лева, изцяло държавни пари, които  да се изхарчат възможно най-ефективно.

Ако изолационните конструкции се изпълнят по правилата, това ще намали разходите за поддръжка на сградата, гарантира нисък експлоатационен разход, конструктивна устойчивост, безопасност при пожар, както и здравословна среда на обитаване.

Специалистите поясниха още, че изпълнението на тези условия зависи от съвместимостта на компонентите в топлоизолационната система, както и от нейното правилно проектиране, изграждане и експлоатация.

monitor.bg

Може да харесате още...