Германия: Блокирането на бизнеса по време на коронакризата задържа умерения растеж при подовите настилки през последните години

През последните години пазарът на подови настилки и паркет в Германия непрекъснато расте. Кризата с коронавируса обаче спря тази положителна тенденция – актуалните данни от наскоро проведено пазарно проучване на Branchesradar.com за подови настилки и паркет показват тази тенденция.

Според изследването през 2019 г. печалбата на производителите се е увеличила с 1,5% в сравнение с предходната година и възлиза общо на около 2,75 милиарда евро, въпреки че за това допринася само сектора за строителство на жилища. Тук растеж се наблюдава при повечето групи продукти, като над средното ниво това се отнася за PVC настилките („дизайнерски настилки“) и имитиращите паркет винилови покрития – ръст от 5%. Също над средното ниво са и приходите от продажба на естествен паркет (ръст от 2,7% в сравнение с 2018 г.).

Ръстът при класическите еластични подови настилки е в съответствие с общата пазарна тенденция. Задържа се развитието при текстилните настилки, а при ламинатите тенденцията е намаляваща.

Положителното развитие през последните няколко години вероятно ще се обърне в значителен минус през настоящата година. В резултат на принудителното затваряне на отделни сектори на икономиката, Branchenradar.com очаква общият пазар да намали приходите си с 3.6% в сравнение с 2019 г. Спадът вероятно ще засегне всички групи продукти, но се очаква сегменти като текстилните подови настилки, ламината и класическите еластични настилки да бъдат засегнати в по-голяма степен, отколкото паркета и виниловите настилки.

Вижте също...