Хибридни стени Кнауф – какво още трябва да знаем?

Knauf

Едно от основните предимства да изберете гипсфазера като строителен продукт е, че покрива специфични изисквания на инвеститора, архитекта, инженера и монтажника, което го прави практически подходящи за всякаква функционална организация на сградите. Приложенията му можем да видим навсякъде – от жилищни, промишлени и спортни сгради до училища, болници, хотели. Причините за използването на този материал са много – класните стаи се нуждаят от висока устойчивост на надраскване, стените на спортните зали – от устойчивост на удар, окачването на шкафовете в дома ни изисква механична здравина. Благодарение на хомогенната си структура гипсфазерът отговаря на всички тези предизвикателства. Подходящ е за изграждане на стени в помещения, където има трафик на хора, конзолни товари и изисквания за по-голяма допустима височина.

Хибридните системи за преградни стени Кнауф са перфектното решение, когато искаме да получим звукоизолация, здравина, огнезащита и повече използваемо пространство. В зависимост от вида плоскост в първи и втори слой на облицовката тези стени са два вида. За приложение в офисни, жилищни сгради и хотели се препоръчва система W312, при която върху металните профили се монтира гипсфазер, а вторият слой е от гипскартонена плоскост с минерална вата по средата. Тук предимството е, че гипскартонът позволява по-лесната обработка на повърхността. Другият вариант е системата W322, при която вторият слой е от гипсфазер. Oсновен плюс на този вид стена е по-високата повърхностна твърдост, тъй като гипсфазерът има голяма здравина. Намира приложение най-често в училища, болници и в обществени сгради, където има голямо движение на хора и съответно риск стените да бъдат нарушени като цялост.

Knauf

Малките детайли са от значение за крайния резултат. Както например използването на специални винтове Кнауф. Едно от основните предимства на сухата технология е лесният и бърз монтаж. За всяка плоскост съществува специфичен винт с връх, резба и глава, от които зависи правилното, лесно и здраво изпълнение. Това, което отличава винтовете за хибридни системи, е че те имат част от стеблото, което е без резба. С този вид винтове двете плоскости се закрепят здраво към профила.

Да обърнем внимание и на друг важен момент: обработка на фугата. Когато кантът на гипсфазерната плоскост е SK (правоъгълен, стандартен), фугата трябва да бъде изпълнена или като отворена фуга на около 5 мм празнина, която да се запълни с Uniflott, или като лепена фуга с лепило за фуги Vidiwall Fugenkleber. За да може фугата да потъне и да се изпълни, както при гипскартона, плоскостите гипсфазер могат да имат допълнително фрезоване в областта на канта – т.нар. VTF кант.

Нагледно може да видите обработката на фугата при различните видове кантове:

 

Knauf

Knauf

За повече информация посетете сайта за гипсфазерни плоскости.

Може да харесате още...