pixel

Идеалната система за хидроизолация на Вашия басейн от Кьостер

Koster

Плувните басейни могат да се окажат особено предизвикателство за специалистите по хидроизолация, тъй като водното налягане може да засегне както външната, така и вътрешната страна на конструкцията. Когато водните басейни са построени директно върху земята, водният натиск, упражняван отвътре навън, е аналогичен на този в един стандартен воден резервоар. И все пак, ако басейнът остане празен известно време, водното налягане, упражнявано от почвената влага, идваща отвън, ще създаде ефект подобен на този в сутеренните помещения. Ето защо е  препоръчително хидроизолацията на басейните да предлага едно комплексно решение, комбиниращо едновременно хидроизолация, както от позитивната, така и от негативната страна.

Типове плувни басейни

Koster
Подземни конструкции

Koster

Новоизграждащите се подземни басейнови конструкции предполагат хидроизолация както от вътрешната, така и от външната страна. Външната страна се изолира най-бързо и безопасно със Самозалепваща хидроизолационна мембрана KSK SY Кьостер, а вътрешната – с Кьостер NB Еластик Сив, армиран с Кьостер Суперфлийс (еластично платно). Кьостер NB Еластик Сив е хидроизолационен, еластичен и премостващ пукнатини до 2 мм материал, съвместим с всички видове еластични лепила за плочки, използвани за облицовка на басейни.

Позитивна хидроизолация от двете страни (ново строителство)

Koster

Когато се наложи ремонтиране на подземни басейнови конструкции (при неправилно положена хидроизолационна система), това се прави от вътрешната страна на басейна. Тя се импрегнира със специалната кристализираща суспензия Кьостер NB 1 Сив, която прониква в дълбочина и става неразделна част от конструкцията, презпазвайки я както  от негативно, така и от позитивно водно налягане. Следващата стъпка изисква направата на финално еластично покритие. Идеалният вариант за  това е отново Кьостер NB Еластик Сив, армиран с Кьостер Суперфлийс.

Позитивна и негативна хидроизолация от вътрешната страна

Koster

Покривни  конструкции

За да се знае дали е възможно да се изгради басейн на покрива, е необходимо проектът да бъде съобразен с конструктивните изисквания, но тук от изключително значение е и направата на надеждна хидроизолация. Системите са аналогични на тези при подземните басейнови конструкции, но разходните норми са леко завишени поради това, че помещенията под басейна следва да бъдат изключително добре обезопасени.

Позитивна хидроизолация от двете страни (ново строителство)

Koster

Позитивна и негативна хидроизолация от вътрешната страна

Koster

Външни конструкции

Koster

При външните басейнови конструкции е необходима хидроизолация само от вътрешната страна – както при новоизградените, така и при ремонтиращите се конструкции. Характерното тук е, че единствено хоризонталната част и зоната под и над холкерите имат нужда от хидроизолация за негативен воден напор – кристализационен тип – Кьостер NB 1 Сив. Финалното еластично покритие – както за хоризонталната, така и за вертикалната част е Кьостер NB Еластик Сив, армиран с Кьостер Суперфлийс.

Koster

Позитивна и негативна хидроизолация от вътрешната страна

Koster

Хидроизолация с ТПО мембрана за всички видове конструкции

Koster

Когато басейновата конструкция няма нужда да бъде декоративно облицована с плочки, тя може да бъде най-лесно и надеждно хидроизолирана от вътрешната (позитивната страна) с Кьостер ТПО мембрана, положена свободно чрез механично фиксиране в горния край. На дъното под мембраната следва да се инсталира и Геотекстил 500 г/м². Тази хидроизолационна система може да се използва при всички видове басейнови конструкции.

Хидроизолация от позитивната страна

Koster

Други продукти Кьостер за обработка на детайли и облицоване с плочки

За да бъде хидроизолационната система на един басейн подходящо завършена, Кьостер предлага и своя марка BD Еластично лепило за плочки, хидроизолационни ленти и пълнители, както за експанзионните фуги, така и за фугите между плочките. Не на последно място е и уникалният пластичен изолационен материал Кьостер КВ-Флекс 200, притежаващ отлична адхезия към всякакъв вид повърхности – вкл. PVC, дърво, метал, което го прави идеален за обезопасяването на комуникационните отвори за тръби, кабели и други елементи, необходими за нормалното функциониране на всеки басейн.

Кьостер Еластично лепило за плочки

Koster

За залепване на керамичните облицовки

Кьостер Лента за фуги 20/30

Koster

Хидроизолация на експанзионни фуги

Кьостер FS-H/FS-V

Koster

Еластични фуги между плочките

Кьостер КВ Флекс 200

Koster

За запечатване на комуникационни отвори за кабели, тръби,

За контакт и повече информация – Кьостер.

Може да харесате още...