pixel

Икономично възстановяване на замърсени с масла бетонни подове

StoPox

Замърсените с масла промишлени подове обикновено се отстраняват и изграждат наново. Този вид възстановяване води до високи разходи, дълъг престой и много опасни отпадъци. Интензивното почистване с препарат за отстраняване на масла и последващото грундиране със специална епоксидна смола се е утвърдило като икономична, екологична и безопасна алтернатива.

В няколко производствени халета на компанията Steiner се налага подът да бъде ремонтиран. Проверката показва, че дори модерните високотехнологични машини са го замърсили с масла, вода за охлаждане и смазване или други съдържащи мазнина течности.

Обикновено замърсените по този начин подове първо се отстраняват и след това се изработва нов носещ субстрат, тъй като капилярно издигащото се масло не позволява нанасянето на конвенционално покритие. Клиентът обаче решава да се откаже от това скъпоструващо обновяване с дълги прекъсвания на работата.

Ново покритие може да се нанесе и без отстраняване и препрофилиране. Обстойното почистване на замърсения под с HVPO Oil Remover (Schencking & Bury) и последващото грундиране със StoPox HVP O на StoCretec създават носеща натоварване основа.

StoPox

В първата стъпка специализираната фирма Roland Reger Fußbodentechnik отстранява замърсената с масло кора. След това подът е обработен с вода и пясък. После се нанася HVPO Oil Remover, който се втрива с четка и вода по пода. Капилярното действие пренася микро частиците масло към повърхността. Сместа от масло и пяна се отстранява с мокра прахосмукачка. Влажният, почистен под се грундира с епоксидна смола StoPox HVP O. Грундът прониква в свободните капиляри и образува бариера срещу издигащото се масло. Накрая повърхността е посипана с кварцов пясък.

Според StoCretec този метод позволява индустриалните подове, замърсени с масло, да бъдат ремонтирани икономично и трайно.

Снимки: StoCretec

Може да харесате още...