pixel

КАБ предлага да „осинови“ градската тоалетна в Докторската градина в София

Камарата на архитектите в България предлага да „осинови“ градската тоалетна в Докторската градина в София и да я „надгради“ в общодостъпна експозиция.

Това съобщи председателят на УС на Камарата арх. Борислав Игнатов на форум за обществените санитарни помещения, организиран от Индустриален клъстер „Средногорие“.

Той представи състоянието на две обществени тоалетни в столицата – неработещи, но разположени на най-удобните места в града – едната на площад „Орлов мост“, а другата – в Докторската градина.

Въпреки че заварени метални капаци ограничават достъпа до двете съоръжения, те продължават да са магнит за жадни за публика самодейци или за детски игри, показват наблюденията на архитекта.

По тази причина решението за „осиновяване“ на тоалетната в Докторска градина предвижда не просто тя отново да стане достъпна за хората, а да бъде „надградена“ с арена за изкуства.

Предложението на Камарата е за своя сметка да ремонтират тоалетната, като на покрива й бъде поставен прозрачен павилион, в който да има постоянни експозиции на произведения на архитектурата и изкуството.

Сега в България обществените тоалетни са части от моловете, а би трябвало да ги има и в градски условия, при това в същия облик, защото резултатът би бил – щастливи туристи и спокойни граждани, каза арх. Борислав Игнатов.

Той цитира данни от анкета сред туристи, избрали да посетят Италия, според която 33 на сто от участниците в проучването са посочили като най-важно за тях по време на туристическа обиколка – да има на обозримо разстояние тоалетна.
За 27 на сто на сто важно е било да имат достъп до вода, за 25 на сто – до храна, за 15 на сто – хубавото време.

Освен достъпността, един от основните проблеми за функционирането на тоалетни е потреблението на вода за промиването им, отбеляза Борислав Игнатов и допълни, че за една година човек изразходва 15 000 литра за промиването на тоалетна, а за пиене – 500 литра.

Той съобщи още, че КАБ предлага облекчения по Закона за устройството на територията на строително-административните процедури за всички, които искат да изграждат подобни съоръжения – особено за малките възложители – семейни къщи, малки обекти.

Междувременно – на 19 ноември, ще отбележим световния ден на тоалетната. От 2005 г. България прави неуспешни опити да създаде национална тоалетна асоциация заради липсата на желаещи да я оглавят, разказа Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриалния клъстер „Средногорие“.

БТА

Може да харесате още...