Как да решим ефективно проблемите с влагата в сутерените и стените?

Onduline

Всяка сграда трябва да бъде сигурно защитена срещу проникването на влага, независимо дали е жилищна, стопанска, производствена или друга. Наличието на влага в сутеренните стени и стоманобетоновата конструкция, застрашава здравината й. Признак за висока влажност са появата на мокри петна по стените, на следи от плесени и мухъл, придружени от специфичен мирис на гнило. Високата влажност се отразява крайно неблагоприятно и върху човешкия организъм, като причинява редица заболявания, някои от които се превръщат в хронични и остават за цял живот. Под нейно въздействие фасадната боя се лющи, мазилката започва да се рони и пада на парчета, дървената дограма се измята и загнива, тапетите се отлепват и т.н. Постоянната висока влажност в помещенията неминуемо поврежда намиращите се в тях предмети – обзавеждане, апаратура, стоки и др.

Какви са причините за проникване на влага в основите и сутеренните помещения на сградите и как да ги изолираме?

По правило идеално суха почва няма. В нея неминуемо се съдържа известно количество влага от дъждовни и подпочвени води. Това е т. нар. капилярна влага, която макар и по-бавно, се просмуква в строителната конструкция и вследствие на капилярните явления започва постепенно да се издига във височина и да овлажнява не само намиращите се в пряк досег с почвата основи и сутеренни стени, но и стените над нивото на терена.

Още по-зле стоят нещата при високи подпочвени води, особено при глинести почви. При пропускливи песъчливи почви дъждовната вода лесно се просмуква в дълбочина. Когато срещне водонепропусклив глинест пласт, тя се събира и започва да упражнява хидростатично налягане върху сутеренната част на сградата.

Единственото спасение за поддържане на сградата в годно за обитаване състояние е добре проектираната сутеренна хидроизолация и влагозащита, изпълнена с най-добрите за момента материали. Това е важно да са направи още при изграждането на основите, защото последващото им разкопаване прави изолирането многократно по-трудно и скъпо, а понякога дори невъзможно. Затова изискванията към влагозащитата на сградата трябва да бъдат безкомпромисни. При сутеренна хидроизолация и влагозащита, какъвто и да било компромис, включително и от ценови съображения, е недопустим. Влагозащитата трябва да се прави така, че да гарантира абсолютна надеждност, включително при повишен хидростатичен натиск от страна на подпочвени води и да не се нуждае от ремонт през целия експлоатационен живот на сградата. Всяка немарливост и недоглеждане, всяка икономия впоследствие ще създадат огромни грижи, ще предизвикат по-големи разходи, отколкото защитата от влага по време на строителството. А в редица случаи допълнително взетите мерки за ремонт и усилване на изолацията може да се окажат и неефективни.

Onduline

Ондулин груп, Франция предлага ефективно решение слещу влагата с мембраната Фундалин. Фундалин е материал от високоплътен полиетилен (HDPE), щампован на гнезда с дълбочина 8 мм. След монтажа върху конструкцията се създава въздушен слой (от 4 л./ м²), който осигурява вентилация на стената и разпределяне на налягането (парциално и хидростатично) по цялата повърхност.

Onduline Onduline
Onduline Onduline

Фундалин се предлага се на ролки с дължина 20 м и ширина 1,0, 1,5 и 2,0 м. При основи с дълбочина над 2 м ролката се развива вертикално, като се съединява чрез застъпване от 20 см и щампованите гнезда съвпадат задължително. Фундалин е устойчив на всички нормално съдържащи се в почвата химични елементи, бактерии, плесени и т.н. Лек и здрав материал, лесен за транспортиране и пренасяне. Използван вместо подложен бетон, спестява значителни средства и съкращава строителния процес. Фундалин осигурява надеждна влагозащита и дренаж на почвената влага при основи и сутеренни стени, като позволява постепенно съхнене на конструкцията. Повишава звуко- и термоизолацията на помещенията. Тъй като има висока якост на натиск и опън, не се поврежда при изпълнение на обратния насип или при премествания в почвата. Прилага се и като защита на хидризолацията на основите. Производителят дава 20 години гаранция за водонепропускливостта на материала, а на практика добре изпълнената с „Фундалин” хидроизолация има дълготрайност, колкото и самата сграда.

fondaline

Ондулин предлага различни класове в зависимост от приложението:
Фундалин 400 – 400 гр./м² – за плитки изкопи (до 2 м.), под настилки за пешеходно движение;
Фундалин 500 – 500 гр./м² – за защита на хидроизолация и дренажи при изкопи до 5 м, за покриви-градини;
Фундалин 600 – 600 гр./м² – за дълбоки изкопи, под фундаментни плочи, под настилки с автомобилно движение.

За повече информация се обръщайте към нашия офис или към регионалните ни представители, които с удоволствие ще ви дадат решение на всеки проблем, свързан с хидроизолационните работи.

Вижте също...